James Lovelock is een man met een zeer indrukwekkende staat van dienst. Als de ruim 100 jaar oude wetenschapper, auteur, onderzoeker en milieubeschermer iets te vertellen heeft over de toekomst, dan zitten wij klaar om te luisteren.
In zijn meest recente boek, Welkom in het Novaceen – Hyperintelligentie, Gaia en de mens geeft hij zijn visie op de toekomst. Een toekomst die volgens Lovelock al begonnen is. Daarom noemt hij de tijd waarin we leven het Novaceen, de opvolger van het Antropoceen. Volgens de schrijver staat ons heel veel te wachten op het gebied van kunstmatige intelligentie en de bescherming van de Aarde.
Dat laatste loopt als een rode draad door het boek. James Lovelock maakt zich grote zorgen om het klimaat op onze planeet. De gemiddelde temperatuur stijgt te hard en als we door blijven gaan met onze verslaving aan fossiele brandstoffen zal het slecht kunnen aflopen. Hij ziet daarom kernenergie als de belangrijkste energiebron. Geen windmolens en zonneparken, maar veilig gebouwde kerncentrales zijn de best mogelijke oplossing voor het klimaatprobleem.
Slimmer dan mensen
Een interessante theorie, maar nog interessanter is het als Lovelock echt naar de toekomst kijkt. In dit boek schetst hij een toekomstscenario, waarin computers slimmer worden dan mensen. We zien nu al voorbeelden om ons heen: zelfrijdende auto’s die het verkeer beter in de gaten kunnen houden dan mensen of computers die grootmeesters verslaan met schaken en go.
Het is een kwestie van tijd dat computer, robots of (zoals Lovelock het noemt) cyborgs vrijwel alles sneller en beter kunnen dan wij simpele mensen. Er zal dus een moment komen dat we er als mens niet meer aan te pas hoeven te komen. Er zal dan in de cyborgs meer intelligentie aanwezig zijn dan in de mensen. Volgens de schrijver hoeft dat geen probleem te zijn.
Oorlog
Hij is niet bang voor oorlogen zoals in de filmserie Terminator, maar denkt dat mensen en cyborgs samen zullen werken om de Aarde nog heel lang leefbaar te houden. Tot de cyborgs wellicht besluiten om naar een andere planeet te verhuizen. Dat moet dan geen probleem zijn, want waarschijnlijk is teleportatie dan mogelijk (alleen niet voor mensen).
Welkom in het Novaceen is een zeer intrigerende inkijk in een toekomstbeeld dat zomaar zou kunnen kloppen. Wij zullen zelf niet alles meer meemaken, maar we zien wel om ons heen hoe razendsnel technologische ontwikkelingen gaan. Lovelock kan daar als 100-jarige als geen ander over meepraten. Fijn aan het boek is dat de taal helder is en de tekst niet te wetenschappelijk. Er zit flink wat humor in en je leert alles over Lovelock’s unieke kijk op zaken. Bijvoorbeeld waarom er geen aliens zouden bestaan. Stof om over na te denken.