Hoe slim is een slimme meter?

Handig, zo'n slimme meter

Je hoort steeds vaker over een slimme meter voor de meterstanden voor je stroomverbruik. Maar wat is nu precies zo’n slimme meter? Wij leggen het je uit.

Het grootste voordeel van een slimme meter zit ‘m in het feit dat je niet zelf de meterstanden hoeft op te schrijven om ze vervolgens door te sturen naar je energieleverancier. De meter is altijd op tijd en vergeet nooit de meterstanden te noteren. Iets wat je zelf waarschijnlijk wel eens is overkomen. Wil je je slimme meter uitlezen, dan hoef je niet naar je meterkast, maar gebruik je een app of de website van je leverancier.

Besparen

Het is overigens niet zo dat je met een slimme meter direct kunt besparen op je energiekosten. Wat de meter doet, is zorgen dat je je meer bewust bent van je verbruik. Je leverancier stuurt je elke maand een overzicht met daarin handige grafiekjes en tips om te besparen. Ook zie je vaak of je al goed bezig bent of dat je meer verbruikt dan bij jouw soort huishouden past.

Met die info kun je gericht aan de slag, want het maakt je direct bewust van je gedrag. Niets mooier dan zien dat je maandverbruik omlaag is gegaan. Natuurlijk zijn er een hoop externe factoren, maar gemiddeld genomen zal je verbruik in eerste instantie min of meer gelijk zijn. Maak er een sport van om energie en geld te besparen.

Storing voorkomen

Daarnaast zorgt een slimme meter ook dat je minder last hebt van stroomstoringen. Kleine storinkjes zijn soms een voorbode van een grotere. Als je slimme meter deze detecteert kan deze de informatie naar de beheerder van het stroomnet sturen en kan deze actie ondernemen. Ook versturen de meters nuttige informatie als er toch een storing is. Vroeger moest er wel eens letterlijk gegraven worden om de oorzaak te vinden. Dankzij slimme meters is dat verleden tijd.

In de toekomst zal het zelfs mogelijk zijn om met de info van je slimme meter een flexibel contract met je leverancier af te sluiten. Door stroom goedkoper te maken op momenten dat er in je wijk weinig verbruik is bijvoorbeeld. Een moderne variant op het dag- en nachttarief. Via de realtime info van de meter kun jij dan de wasdroger later draaien op een gunstig moment. Hoe slim is dat?