Olympisch paviljoen is het allerzwartste gebouw ter wereld

zwarter dan dit kan niet

Tijdens de Olympische Spelen valt er voor liefhebbers van architectuur ook vaak te genieten. Het meest bijzondere gebouw van de Spelen in Pyeongchang is het paviljoen dat Asif Khan ontwierp voor Hyundai.

De buitenkant van het gebouw is namelijk beschilderd met Vantablack. Dit is de allerdonkerste tint zwart die ooit is gecreëerd. Vantablack is in staat om maar liefst 99.9% van het licht te absorberen. Hierdoor krijg je het gevoel dat je naar een zwart gat aan het staren bent of een blik kan werpen in de oneindigheid van het heelal, in plaats van dat je voor de gevel van een gebouw staat.

Koolstofnanobuizen

Vantablack is uitgevonden door Surrey Nanosystems en kan zo zwart zijn doordat ze op microscopisch niveau koolstofnanobuizen perfect naast elkaar hebben kunnen leggen. De ontwikkeling was primair voor wetenschappelijke en militaire doeleinden. Asaf Khan is de eerste die het toepast in de architectuur. Op het gebied van kunst is er een kleine rel over Vantablack. Kunstenaar Anish Kapoor heeft de rechten voor het gebruik ervan vastgelegd, waardoor hij de enige kunstenaar is die ermee mag werken.

zwarter dan dit kan niet

zwarter dan dit kan niet

zwarter dan dit kan niet

zwarter dan dit kan niet

zwarter dan dit kan niet