Bose legt de lat hoger met de Quietcomfort Earbuds II

Bose QuietComfort® Earbuds II

Bose staat bekend als dé autoriteit op het gebied van noise cancelling, maar de laatste jaren kwamen er een flink aantal serieuze concurrenten op de markt. Met de nieuwe QuietComfort® Earbuds II plaatst Bose zich weer aan de top. Toch zijn er ook een aantal kleine opmerkingen.

Als je de verpakking in je handen hebt, valt al direct op dat Bose goed heeft gekeken naar het formaat van de Earbuds. Zowel de verpakking, als het oplaaddoosje en de buds zelf zijn een stuk compacter dan de eerdere Earbuds die Bose uitbracht. Ook vergeleken met de concurrentie is het formaat dik in orde. Dit zorgt wel dat de Earbuds voor mensen met wat grotere handen best lastig uit de case te halen zijn. Je moet bij het openen even opletten en nadenken over hoe je de buds vastpakt om ze soepel uit de case te halen.

Bij het terugplaatsen van de Earbuds II is de case is het ook weer opletten geblazen, want het is me een paar keer overkomen dat de oordopje niet gingen opladen. Dit blijkt te komen doordat er een klein beetje speling is. Het is me een aantal keer gebeurd dat ik dacht dat de Earbuds volledig waren opgeladen, maar dat ik in werkelijkheid nog maar 30% aan stroom overhad. Nu ik er beter op let, komt dit niet meer voor, maar het zo fijn zijn geweest als het probleem zich helemaal niet voor had gedaan.

Pasvorm

Gelukkig is er voor de rest vooral heel veel positiefs te zeggen over de Bose QuietComfort® Earbuds II. Om te beginnen de pasvorm. Bij de meeste oordopjes ben ik flink aan het zoeken naar de juiste pasvorm, maar hier zaten ze in één keer goed. Ook na flink springen en schudden met mijn hoofd bleven ze goed zitten. Voor wie minder geluk heeft, zijn er extra rubbertjes geleverd bij de Earbuds. Er is een rubber die om het uiteinde gaat en zorgt voor pasvorm in je gehoorgang, maar ook eentje die om de Earbud zelf gaat en zorgt voor extra comfort in je oor zelf. Met alle opties op dit gebied moet er voor ieder oor een juiste pasvorm te vinden zijn.

Dan het geluid: opvallend is hoe helder muziek klinkt en hoeveel ruimte er is voor details. Veel oordopjes en koptelefoons hebben de neiging om wat extra accent te leggen op de bas, waardoor muziek al snel vet klinkt. De Bose QuietComfort® Earbuds II lijkt dat niet nodig te hebben. Alle denkbare genres klinken opvallend goed. Van de stevig rockende hardcore van Turnstile tot overstuurde memetechno en van het ingetogen pianospel van Víkingur Ólafsson tot de exotische drum ’n bass van Nia Archives.

Het fantastische geluid is mede te danken aan de CustomTune-technologie. Iedere keer als je de Earbuds uit het doosje haalt en in je oren plaatst, scannen de buds je gehoorgang om het geluid hierop tot in perfectie aan te passen. Deze scan duurt slechts een halve seconde maar zorgt wel voor een perfect afgestemde akoestiek. Ook zorgt CustomTune voor de perfecte ruisonderdrukking. Met behulp van maar liefst 4 microfoons per oordopje tilt Bose de standaard voor ANC naar een flink hoger niveau.

Op het werk

Opvallend is dat dit niet alleen heel goed werkt bij lage monotone tonen, zoals het geluid van een rijdende trein of bus, maar ook bij gesprekken. Veel koptelefoons en oordopjes hebben moeite met het filteren van geklets en gepraat om je heen, maar de QuietComfort® Earbuds II weet ook dit soort geluid heel goed te reduceren. Wie toch nog wat mee wil krijgen van de omgeving, bijvoorbeeld op het werk of in een drukke omgeving, kan kiezen voor verschillende niveaus van Noise Cancelling. De Bose Music-app is hierbij je beste vriend.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het zo veel mogelijk gebruiken van mijn telefoon voor het aanpassen van het volume of het skippen naar een volgend nummer, maar via de app valt ook helemaal naar eigen smaak in te stellen welke opdrachten je kunt geven door de Earbuds aan te raken of er op te tikken. Dit alles heb ik natuurlijk even getest en werkt vlekkeloos.

Ook de batterijduur is dik in orde. Volledig opgeladen Earbuds gaan zo’n 6 uur mee en met een volle etui kun je ze nog een keer of drie opladen. Meer dan genoeg voor een lange reis of werkdag. Het laden gaat ook lekker snel. In drie uur heb je een lege case weer helemaal vol en de oordopjes even 20 minuten in de etui zorgt voor 2 uur muziek. Opladen gaat via USB-C. Draadloos laden is niet mogelijk, maar dat is voor mij geen echte showstopper.

Bellen

Ook handsfree bellen is iets wat ik zelf niet vaak doe. Zeker omdat dit met andere oordopjes niet altijd goed verliep. Vaak klaagde degene aan de andere kant van de lijn over ruis en onverstaanbaarheid. Om de Bose QuietComfort® Earbuds II te testen ben ik naast een drukke weg met nat asfalt gaan staan en heb ik de redactie gebeld. Daar konden ze me uitstekend verstaan. En over nat asfalt gesproken. Ook tijdens de regen kun je de Earbuds gewoon gebruiken dankzij de IPX4-codering. Deze werkt ook tegen zweet, dus deze Earbuds lenen zich ook prima om mee te sporten.

Dankzij een subliem geluid en een ijzersterke Active Noise Cancelling heeft Bose met de QuietComfort® Earbuds II de lat voor zichzelf én de concurrentie weer een heel stuk hoger gelegd. Bose is met deze oordopjes weer helemaal terug aan de top. De Bose QuietComfort Earbuds II zijn verkrijgbaar voor €299,95 in de kleur Triple Black. Later dit jaar zal ook een Soapstone-kleurige variant beschikbaar zijn.

Bose QuietComfort® Earbuds II

Bose QuietComfort® Earbuds II

Bose QuietComfort® Earbuds II