Sculptuur van glasscherven lijkt op rennende man

sculptuur van glasscherven

Dromeas of The Runner is een opvallend kunstwerk in de openbare ruimte van Athene. Kunstenaar Costas Varotsos maakte het als eerbetoon aan de hectiek van de stad.

De eerste versie van de sculptuur stamt uit 1988 en stond op Omonia Square. Door de aanleg van een metrolijn moest het kunstwerk verhuizen. De gemeente was bang dat de ondergrondse trillingen het beeld zouden beschadigen. Vandaar dat het in 1994 verhuisde naar Megalis tou Genous Sholi Square. Daar is het inmiddels een landmark geworden.

Beweging

De sculptuur is gemaakt van duizenden glasscherven. De opgestapelde platen van grijs-groen glas vormen samen een onscherp beeld dat beweging suggereert. Het lijkt dus inderdaad of de man aan het rennen is. Volgens de kunstenaar is beweging iets dat typisch is voor een groot plein. Iedereen is daar constant in beweging. Ook kijken naar het kunstwerk doen ze of lopend of vanuit de auto.

Het beeld toont het moment waarop een hardloper het laatste beetje energie geeft om over de finishlijn te gaan. Het maakt daarbij niet uit of dit na een sprint of een marathon was.

sculptuur van glasscherven

sculptuur van glasscherven

sculptuur van glasscherven

sculptuur van glasscherven

Bron en foto’s via: Atlas Obscura