Kledingkast opruimen? Een makkie met deze 6 tips

kledingkast

Je hebt geen idee wat je aan moet trekken, maar je kledingkast zit propvol. Herken je dat? Tijd om de kledingkast eens goed onder handen te nemen en opnieuw in te delen. Heb je er niet zoveel zin in?  Met onderstaande tips is het een klusje wat zo is gepiept.

  1. Ruim je kleding alleen op

Het is gezelliger om samen met iemand anders je kledingkast op te ruimen, maar of je dan veel weg doet? Grote kans dat de ander zegt: “wil je dat echt niet nog een keertje dragen? De stof is nog harstikke mooi!” Lukt het je echt niet om je eentje je kleding op te ruimen, kies dan een persoon uit die kritisch is en er geen moeite mee heeft om veel kleding weg te doen. Doe de kleding die je weg wilt doen meteen in een vuilniszak of boodschappentas en breng het zo snel mogelijk naar een kledingbak of tweedehands winkel. Zo zorg je ervoor dat je niet meer gaat twijfelen.

  1. Leg outfits bij elkaar 

Vraag je je elke ochtend weer af wat je moet dragen? Hang dan alvast outfits bij elkaar in je kledingkast. Wanneer je combinaties bij elkaar hangt bespaar je ’s ochtends heel wat tijd. Bovendien is het een mooie manier om te checken of er kleding in je kast hangt die eigenlijk helemaal niet zo goed bij je passen en die je nooit draagt. Check meteen hoe het zit met je tassen. Dat ene heuptasje? Heb je dat ooit gedragen? Wanneer het antwoord nee is doe het dan weg of verkoop het item.

  1. Haal zomer en winter kleding uit elkaar 

In de winter heb je zomerkleding die je niet draagt en datzelfde geldt natuurlijk andersom. In de zomer doe je geen winteritems aan. Haal daarom zodra het voorjaar aanbreekt je zomerkleding tevoorschijn en in de herfst je winterkleding. Het voordeel hiervan is dat je twee keer per jaar het gevoel krijgt dat je allemaal nieuwe kleding hebt geshopt.

  1. Denk goed na over de indeling 

Wanneer je klaar bent met sorteren is het tijd om de kast opnieuw in te delen. Leg gesorteerde kleding op planken en hang outfits aan een rail. Het is handig om kleding die je vaak draagt op makkelijke plekken te leggen en bovenaan. Kleding die je niet zo vaak draagt kunnen op de lagere planken. Let erop dat je niet de hele kledingkast vult. Zorg ervoor dat je overzicht behoudt.

  1. Koop alleen nieuwe kleding wanneer dat nodig is 

Heb je eindelijk je kledingkast op orde dan is het zaak om dat zo te houden. Koop niet allerlei nieuwe items, want voordat je het weet zit de kast wederom vol. Wil je toch iets nieuws kopen? Kijk dan eerst naar wat je allemaal hebt en wat je nodig hebt. Probeer de 1 om 1 regel eens. Koop je iets nieuws? Doe dan iets weg. Datzelfde geldt overigens niet alleen voor kleding, maar ook voor tassen. Koop je een nieuwe tas uit de zebra tassen collectie? Dan moet er een tas weg.  Een trucje waarbij de hoeveelheid spullen in je kast in evenwicht blijft.

  1. Zet een lege doos in je kledingkast 

Een lege doos is ideaal om kleding in te doen wat eigenlijk weg mag. Bijvoorbeeld kleding die net lekker zit, te groot is, te klein is etc. Kortom kleding wat niet comfortabel draagt. Wanneer je geen lege doos gebruikt is de kans groot dat je de kleding weer wegstopt in je kast. Pak dus snel een lege doos want met deze tip hou je je kast een stuk langer netjes.