Slide opent automatisch je gordijnen

Slide

Waar domotica en huisautomatisering een paar jaar terug nog alleen voor de technische fanatici was, worden de Nederlandse huizen steeds meer geautomatiseerd. Zo ook het mijne, waar ik wilde experimenteren met het automatisch openen en sluiten van de gordijnen. In mijn zoektocht kwam ik uit bij het Nederlandse Slide.

Ook al leerde de vijf minuten durende instructievideo dat ik alles bij de hand heb, geen speciaal gereedschap nodig had en de Slide werkt op iedere gordijnrails – toch keek ik een beetje op tegen de installatie van deze oplossing die ik al zo lang wil. De ervaring leert nog wel eens dat niet alles even vanzelfsprekend is en dat ik wel vaker universele systemen heb gehad die toch net niet in mijn huishouden vanzelfsprekend zijn. Toch kwam de avond dat mijn vrouw de deur uit was, de kinderen sliepen en ik een hele avond uit kon trekken om dit technologische wonder gedaan te krijgen.

Gemakkelijke installatie

Het begint allemaal met de app, die duidelijke stap voor stap video instructies meegeeft. Dit gaat zelfs zover dat een video enkel gaat over wélk onderdeel je pakt. Gezien de onderdelen in de doos redelijk uniek ogen was er weinig verwarring, maar wat ik kon waarderen was dat duidelijk getoond werd met stilstaande beelden en nummering hoe je een bepaald onderdeel moet vast houden of plaatsen. Of je nu een enkel gordijn wilt openen of beiden vanuit het midden, de app maakt het makkelijk te volgen. Om universeel te zijn, kunnen de slide mounts op verschillende wijzen gemonteerd worden afhankelijk van jouw gordijnrails. Op mijn simpele gordijnrails met plastic stopper en haakjes kon ik deze op de normale manier monteren, waar de video aanraadde om dit dan op de eerste twee runners te monteren. Alles gaat gemakkelijk met kliksystemen en vereist geen gereedschap. Wel had ik meermaals dat de app afsloot of terugging naar het begin waardoor ik opnieuw moest vinden waar ik was. Je monteert deze aan beide uiteinden van de rails, waarna je de Slide zelf, de cassette met de motor, bevestigt aan één van de twee slide mounts – in mijn geval de verre hoek. Vervolgens trek je de slide connector uit de Slide en maakt deze vast aan de haakjes aan het uiteinde van je gordijn, waar je de slide connector voor de andere op het tweede gespannen touw uit het katrol monteert door deze vast te klikken. En daarmee is de installatie eigenlijk gewoon al klaar. Zelf maakte ik nog een foutje door een onderdeel te missen bij de tweede slide connector, waardoor het gordijn niet meegetrokken werd. Dit was snel op te lossen toen ik hier in de kalibratie tegenaan liep.

Hey Google, open mijn gordijn

Die kalibratie verliep simpel genoeg door de gordijnen volledig te openen en sluiten. Nadat ik dus een aanpassing moest maken, bleek het gordijn niet helemaal dicht te gaan. Een nieuwe kalibratie loste dit snel en simpel op, waardoor ik eindelijk kon genieten van mijn volautomatische gordijnen. De app kent een mooie slider waarmee je bepaalt hoe ver het gordijn dicht of open moet zijn. Automatisering kan in de app op basis van schema’s, zoals op vaste tijden of gekoppeld aan zonsopkomst en -ondergang. Ook kun je hier gemakkelijk meerdere slides toekennen aan een bepaalde ruimte. In mijn voorbeeld heb ik het dus over de Woonkamer, waar het gordijn voor mijn schuifdeur naar buiten hangt. Vervolgens heb ik in Google Home gekoppeld met Slide, waarna “gordijn” nu een optie is in huis. Een simpele “Hey Google, open het gordijn” is genoeg om de magie te laten gebeuren – al merkte ik dat de routine het meest praktisch is. Iedere ochtend om 09:00 opent mijn gordijn automatisch en kom ik na het naar school brengen van de kinderen thuis in een lichte woonkamer, waar ik ‘s avonds niet meer na hoef te denken om het gordijn weer dicht te doen. Voorheen resulteerde dit erin dat hele dagen het gordijn (wat licht is) dicht bleef zitten, dus dit is een hele verademing. Of dat het voor jou ook is met een aanschafprijs van 299 Euro voor een enkel of dubbele gordijnen set is natuurlijk relatief, maar voor mij is het huis weer een stapje slimmer.

Conclusie

Laat je niet intimideren, want het automatiseren van je gordijnen kan simpel en eenvoudig. Slide past op iedere gordijnrails en installeer je aan de hand van de uitstekende begeleidende video’s op gemakkelijke wijze. De app is simpel, maar effectief en wanneer je het aan een voice assistant als Alexa, Siri of Google koppelt of gebruik maakt van de schema’s zal je deze niet veel meer nodig hebben. Je huis op simpele wijze slimmer maken is eenvoudig met Slide.

Sander Noordijk

Slide

Slide

Slide