Mens en zalm zijn al eeuwen met elkaar verbonden, maar de relatie is momenteel verre van ideaal. De Noorse journalist Lars Kvamme dook in het verhaal van de zalm en vertelt deze in het boek Zalm – een biografie.
De zalm is een bijzondere vis die in zowel zoet als zout water leeft en een ingewikkelde levenscyclus doorloopt. Dat is al genoeg materie om een boek over te schrijven, maar het gaat Kvamme niet alleen over het dier zelf, maar vooral over de relatie tussen mens en zalm en die is minstens zo bijzonder als de levenscyclus van de vis.
Het boek gaat ook over zalm als voedsel en zalm als onderdeel van de mythologie en de geschiedenis. En over hoe we nu met de zalm omgaan en hoe we de zalm moeten behouden voor uitsterven. Daarbij gaat Lars Kvamme grondig te werk en reisde hij de hele wereld over. Van de fjorden in Noorwegen tot de ongerepte wateren langs de Chileense kust. En van een belangrijke zalmrivier in de Verenigde Staten tot de zuidelijkste plek waar de zalm voorkomt in Europa.
Zalm versus mens
Overal merk je dat het niet goed gaat met de wilde zalm (en een heel stuk beter met kweekzalm) en dat de mens daar helaas een belangrijke rol in speelt. Gelukkig zijn er wereldwijd nog heel veel mensen die om de zalm geven en er van alles aan doen om de situatie in de rivieren en in de zee beter te maken. Kvamme bezocht ze en vertelt hun gepassioneerde verhalen.
Zalm is niet alleen een verhaal over een prachtige vis, die geliefd is onder mensen vanwege uiterlijk en smaak. Het vertelt ook een dieper verhaal over de broze verhoudingen tussen mens en natuur en die tussen zee en land. Het is dan ook fijn om te concluderen dat de toekomst niet per se noodlottig hoeft te zijn voor de zalm. Alles is nog mogelijk.