Mission: Impossible op de Preikestolen in Noorwegen

Tom Cruise hangt aan de Preikestolen

Eén van de mooiste locaties uit de film Mission: Impossible-Fallout is de Preikestolen in Noorwegen. Op deze plek vond ook een unieke screening van de film plaats. Wij klommen omhoog naar de top om erbij te zijn.

In werkelijkheid speelt dit deel van de film zich af in India, maar regisseur Christopher McQuarrie was op zoek naar een spectaculaire rotswand die steil naar beneden gaat en vond deze in Noorwegen. Onder hikers en liefhebbers van natuur is de Preikestolen een begrip.

RIB-boot

Na eerst de rotsformatie vanaf het water te hebben bekeken vanuit een supersnelle RIB-boot, reisden we later op de dag af naar de parkeerplaats aan de voet van de Preikestolen. Daar begonnen we aan de klim naar boven met als doel het uitzicht vanaf de Preikestolen en het bekijken van Mission: Impossible 6.

Om bovenop de Preikestolen te komen moet je zo’n 2 uur wandelen en klauteren over een rotsachtig pad. Sommige stukken zijn behoorlijk pittig en gaan flink omhoog, maar er zijn ook vlakkere stukken. Dankzij de hulp van sherpa’s uit Nepal is het pad steeds beter geworden, maar nog steeds is het een behoorlijke uitdaging.

Twee routes

Voor al die inspanning krijg je wel heel veel terug. Na zo’n anderhalf uur kwamen we op een plateau waar je twee kanten op kan: richting de tijdelijke openluchtbioscoop of richting de Preikestolen. We kiezen eerst voor het laatste. Na een smal pad met een rotswand aan de ene kant en een 600 meter diepe afgrond aan de andere kant, staan we plots op de Preikestolen.

Vanaf het water lijkt het best klein, maar bovenop blijkt de Preekstoel toch best groot te zijn. Het uitzicht hier is van een onbeschrijfelijke schoonheid. Je kijkt kilometers ver over grillige rotsen en bergtoppen, terwijl beneden het diepblauwe water van het fjord te zien is. Deze plek is niet voor niets vele malen verkozen als één van de mooiste uitzichten ter wereld. Iets wat je echt met eigen ogen moet gaan zien!

Preikestolen Noorwegen

Boven de Preikestolen ligt nog een hoger plateau dat iets groter is en geen enorme diepe afgronden langs de randen heeft. Door letterlijk een stukje tegen een rotswand op te klimmen nemen we een shortcut van Preikestolen naar de bioscoop. Na even te zijn voorgesteld aan de trotse burgemeester van de gemeente waar dit gebied onder valt, zoeken we een plekje tussen de andere toeschouwers.

Gejuich

In totaal zijn er zo’n 2000 mensen aanwezig. Er gingen 1500 kaarten in de verkoop voor het publiek, 300-400 mensen werden uitgenodigd en daarnaast zijn er flink wat mensen van beveiliging en techniek. Als het om 23 uur eindelijk donker is, kan de film beginnen. Als aan het einde van de film de Preikestolen in beeld komt, klinkt er een luid gejuich op de berg. Wat een ervaring om deze film te zien op de plek waar de finale is opgenomen!

Inmiddels is het 1 uur ’s nachts en pikdonker. In deze omstandigheden moeten alle 2000 mensen weer naar beneden. Omdat het pad naar beneden van het hogere plateau zeer smal en steil is, ontstaat er een file op de berg. Gelukkig blijft iedereen kalm. Met behulp van hoofdlampen en wat zaklampen komt iedereen veilig beneden. De plaatselijke politie verklaart ook de volgende dag dat er geen ongelukken zijn gebeurd.

Heftige dromen

Door de drukte en de voorzichtigheid duurt de tocht naar beneden wel een stuk langer dan gepland. Rond kwart voor 5 zijn we beneden bij het busje dat ons naar het hotel brengt. Daar zijn we even na vijven. Best pittig, omdat de volgende ochtend een vroege ferry gehaald moet worden. Terwijl in mijn slaap mijn benen de welverdiende rust krijgen, maken mijn hersenen overuren. Ik droom heftig. Mijn brein moet overduidelijk deze unieke gebeurtenissen verwerken.

Mocht je de film nog niet gezien hebben, ga dat dan snel doen. Mission:Impossible-Fallout is één van de betere actiefilms van de laatste jaren. Tom Cruise is letterlijk en figuurlijk in bloedvorm en de rest van de cast is ook erg sterk. Heb je de film al wel gezien, dan kan ik me voorstellen dat je ook wel eens zelf een bezoek wil brengen aan de Preikestolen.

Stavanger of Jørpeland

De stad Stavanger is een goede uitvalsbasis, vooral omdat daar nog veel meer te doen en te zien is. Wie zich echt serieus op de hike wil richten, kiest voor het dorpje Jørpeland dat dichterbij ligt. Voordeel is dat je dan heel vroeg aan de tocht naar de Preikestolen kunt beginnen. Dan ben je de drukte voor. In de zomer is het ook een optie om juist laat op de dag te gaan. Zorg wel dat je voor het donker terug bent!

Zorg voor goede schoenen. Gebruik het liefst bergschoenen die ingelopen zijn. Trek kleding in laagjes aan die makkelijk aan en uit kan. Onderweg kun je het door de inspanning warm krijgen, maar bovenop is het juist weer fris. Neem genoeg eten en drinken mee en trek minimaal 4 uur uit voor de totale trip.

de beste openluchtbioscoop ooit
Dronefoto van de openluchtbioscoop bij de Preikestolen

Als inhaker op Mission:Impossible maakte Visit Norway een prachtige commercial:

Met dank aan Visit Norway voor het sponsoren van de reis.