Rustgevende installatie van kunstenaar Ekene Ijeoma

Ekene Ijeoma - Breathing Pavilion

In deze hectische tijden hebben veel mensen last van stress. Ruimte voor ontspanning is vanwege de lockdown beperkt. In Brooklyn, New York moet een installatie van Ekene Ijeoma helpen bij het ontstressen.

Wie een bezoek brengt aan zijn Breathing Pavilion zal waarschijnlijk participeren en daardoor onbewust aan ademhalingsoefeningen doen. Het is bewezen dat als je je ademhaling onder controle hebt, stress zal verminderen. Hiervoor hoef je eigenlijk alleen maar in de cirkel van het kunstwerk te stappen en de pilaren in de gaten te houden.

Ontspannend

Als je in de cirkel staat, zie je rondom 20 opblaasbare pilaren die in een ontspannend tempo van kleur veranderen. Het is redelijk eenvoudig om deze beweging met je ademhaling te volgen. Wie dat doet, zal al snel het positieve resultaat van de ademhalingsoefening merken. Volgens de kunstenaar is de techniek snel onder de knie te krijgen en kun je er ook thuis gebruik van maken.

Doordat de installatie behoorlijk groot is, kunnen ook meerdere mensen tegelijk plaatsnemen binnen de ring. Het geeft een bijzonder gevoel van verbondenheid om samen met anderen synchroon en rustig adem te halen. Het zorgt voor de broodnodige rust en verbondenheid in deze tijd. Het is de bedoeling dat de Breathing Pavilion voor langere tijd blijft staan op de Plaza at 300 Ashland, in het hart van het culturele deel van Brooklyn.

Ekene Ijeoma is naast kunstenaar ook assistant professor Media Arts and Sciences op het Massachusetts Institute of Technology en directeur van Poetic Justice op het MIT Media Lab.

Ekene Ijeoma - Breathing Pavilion

Ekene Ijeoma - Breathing Pavilion

Ekene Ijeoma - Breathing Pavilion

Ekene Ijeoma - Breathing Pavilion