Review: Sony WF1000XM5

Sony WF1000XM5

High-end earbuds zijn een genot om naar te luisteren en Sony weet de opvolger van de briljante WF-1000XM4 nog net dat stapje beter te maken.

Het is een vraag die ik veel krijg van familie en vrienden: welke true wireless earbuds moet ik nu kopen? Voor iemand die voornamelijk podcasts luistert is er genoeg in het lagere segment, maar voor de meeste mensen zijn middenklassers als de OnePlus Buds, de Oppo Enco Free en Huawei Freebuds absoluut meer dan genoeg. Voor wie echte high-end earbuds wil, heeft minder opties beschikbaar en komt uit bij Philips, Bose of Sony. Deze laatste is hier veruit mijn persoonlijke favoriet in; van hoe de buds voelen, tot het geluid en vele mogelijkheden.

Premium

Het doosje is met 64,6 × 40,0 × 26,5 mm klein en vooral smal, maar nog altijd gemaakt uit heerlijk zacht aanvoelend materiaal. We vinden er de twee buds rechtop in en deze zijn gemakkelijk te plaatsen verwijderen, waar het magneetje de dopjes en het klepje stevig op de plek houdt zonder dat het moeite kost deze open te maken. Met de USB poort worden het doosje (en daarmee de buds) bijgeladen in 1,5 uur om vervolgens 8 uur continue muziek afgespeeld kan worden met de uitstekende noise cancellation ingeschakeld. Draadloos is dit ook mogelijk, wat dit geheel zeer gebruiksvriendelijk maakt.

Verbluffende geluidskwaliteit

Voor we in de buds duiken moeten we beginnen bij zijn sterkste kant en dat is de uitstekende audiokwaliteit. Er is veel te configureren in de Connect App, maar uit de doos klinken ze direct sterk. Er is dit jaar extra aandacht besteedt aan de diepe bas en dat hoor je terug. Vol en diep, maar zonder dat het een te bolle brei wordt. Dans muziek is immers makkelijk om imposant te laten klinken in ear buds, maar zet er gitaren en drumstellen bij en het wordt beduidend lastiger. De Sony WF1000XM5 kan dit alles moeiteloos aan en gaf me heerlijk balanceerde metal door de dag. Het weet mids goed te definiëren en de hoge tonen blijven perfect binnen bereik. Het is lastig te beschrijven, maar naast elkaar is dit waar de echte premium van het product ligt.

Fraaie vormgeving en pasvorm uitdagingen

Qua vorm zijn de buds weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. De buds hebben geen steeltje zoals die van OnePlus, maar zijn eerder rond zoals de Galaxy Buds van Samsung. Ook deze vorm draagt bij aan de premium feel. Stevig aangedrukt sluiten ze goed, al heb ik met dit soort buds vaak dat deze niet lekker in mijn rechter oor blijft zitten. Een kleiner kussentje erop zetten is daar de oplossing voor, wat gemakkelijk is en meegeleverd wordt. Aan de buitenzijde vinden we aan weerskanten een ronde knop voor het skippen en pauzeren van nummers en het aanpassen van de active Noise Cancellation.

Dagelijks gebruik

Deze Active Noise Cancellation voelt ook best in class. Het sluit gemakkelijk geluid uit en haalt alle monotome omgevingsgeluiden weg. Pieken en uitzonderingen hoor je altijd nog wel, maar verder is het serene stilte. In tegenstelling tot goedkopere earbuds is deze Active Noise Cancellation niet te intens en geeft geen nare druk op je oren, waardoor ik moeiteloos uren achtereen dit aan had. Wanneer je wat gevraagd wordt is de transparantie modus zeer effectief om het gesprek te voeren zonder de buds uit te hoeven nemen.

Conclusie

Sony overtreft zichzelf met comfortabele en prachtige klinkende ear buds in een fraai design. Voorzien van gemakken als draadloos laden en met een uitstekende batterij duur kom je gemakkelijk de dag door. Omgevingsgeluid wordt moeiteloos uitgesloten dankzij de sterke Active Noise Cancellation. De premium feel en best in class audio maken dit één van de beste buds op de markt.

Sander Noordijk

Sony WF1000XM5

Sony WF1000XM5