Dit wist je nog niet over motorolie

motorolie

Welke motorolie moet er in jouw auto en wat is het verschil tussen goedkope en dure olie?

Vroeger was olie peilen en bijvullen een fluitje van een cent. Je kocht een fles olie en vulde de motor bij tot het bovenste streepje van de peilstok. De kans dat je verkeerde motorolie kocht was klein, want er waren maar een paar soorten verkrijgbaar.

Dit betekent de SAE-aanduiding

Tijden en techniek veranderen en er is olie voor onder andere oude en nieuwe motoren, motoren met of zonder turbo en benzine- en dieselmotoren. Er is zelfs specifieke olie voor motoren met uitlaatgas-nabehandelingssystemen met katalysatoren en roetfilters met regeneratievloeistoffen zoals AdBlue Eolys. Steeds meer motoren hebben ieder hun specifieke olie met verschillende viscositeit nodig.

Het instituut van automobieldeskundigen Society of Automotive Engineers (SAE) heeft diverse technische normeringen vastgesteld. De bekendste hiervan is het SAE-getal voor olieviscositeit of vloeibaarheidsdikte. Zo betekent de aanduiding SAE 5W30 dat de olie-dikte in een koude motor 5 is en als de motor op bedrijfstemperatuur is de olie-dikte 30.

Goede motorolie is essentieel

Motorolie zorgt dat de bewegende onderdelen in de motor elkaar niet raken en daardoor overmatig slijten. Olie voert ook vuil af en koelt de motor. De oliedikte is belangrijk en de olie moet altijd voldoen aan de specificaties welke zijn toegeschreven door de autofabrikant.

Zorg er dus altijd voor dat je de juiste motorolie voor jouw auto gebruikt. Controleer regelmatig het oliepeil en zorg dat er altijd een flacon met de juiste (reserve)olie in de auto ligt om bij te vullen. Bij twijfel biedt de product adviestool van Kroon-Oil uitkomst over welke olie er in uw auto moet. Bezoek de website van Overweg Olie voor meer informatie.

Je kunt ook altijd contact opnemen met www.overweg-olie.nl. Overweg Olie is al jarenlang een betrouwbare partner van Kroon Olie.