Lichtfestival Gent maakt indruk

Lichtfestival Gent
Het populaire lichtkunstwerk Museum of the Moon door Luke Jerram.

Het Lichtfestival Gent zorgt elke 3 jaar voor een waar spektakel tijdens de koude en donkere winterdagen. De Belgische stad wordt dan tijdelijk opgesierd door allerlei installaties van zowel lokale als internationale lichtkunstenaars. Wij werden dit jaar uitgenodigd om te komen kijken naar al dat moois.

De huidige editie van het Lichtfestival vindt plaats van 31 januari tot en met 4 februari 2018. Door middel van een speciale wandelroute door de stad kun je maar liefst naar 37 lichtkunstwerken kijken. Je kunt bij de eerste installatie beginnen met de route, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om halverwege in te stappen. Als je maar met de stroom meeloopt, want het is druk. Heel druk. Tijdens de vorige editie van het festival in 2015 kwamen er maar liefst 640.000 mensen kijken!

Preview

De eerste avond van ons bezoek aan Gent hebben we geen last van deze drukte. We krijgen namelijk een speciale preview. Sommige kunstwerken zijn zelfs nog niet helemaal af. Dit laat echter wel de charme van het opbouwen zien en we krijgen ook de kans om her en der even kort een lichtkunstenaar te spreken. Leuk om het verhaal achter de werken te horen. Wat ons deze avond vooral opvalt, is dat veel kunstwerken zo mooi zijn geprojecteerd op monumentale gebouwen. Echt een genot om te zien!

Lichtfestival Gent
Gigantische projectie Time Paradox van Limelight. Te zien bij de Sint-Pieterskerk.

Bijzonder parcours

Het parcours van het Lichtfestival loopt door gedeeltes van het Historisch Centrum en door het Kunstenkwartier, rondom het Sint-Pietersplein. Bij laatstgenoemde is ook het startpunt. Op de tweede avond dat we het festival bezoeken, de officiële openingsavond, ziet het zwart van de mensen op het plein. Ondanks deze drukte heerst er vooral een gezellige sfeer. Er zijn op veel plaatsen ook kraampjes waar je iets te eten en drinken kunt halen. Nieuw dit jaar is overigens dat een deel van de wandelroute een stuk industriële geschiedenis van de stad belicht. Bij het Zonder-Naampark is bijvoorbeeld de kenmerkende oude stoomcentrale voorzien van spectaculaire projecties.

Lichtfestival Gent
Pattern 5.0, Live Sessions van Milosh Luczynski. Geprojecteerd op het stoomgebouw.

Favoriete lichtkunstwerken

Vanwege de kou is het fijn dat we onze wandeling langs de lichtkunstwerken konden verdelen over twee avonden. Zo hebben we alles van het 6,6 kilometer lange parcours rustig kunnen bekijken. Het ene werk maakte meer indruk dan het andere. Waar we enorm van hebben genoten is Museum of the Moon, een imposante reproductie van de maan, die midden boven een plein hangt. Ook de videoprojectie Forgotten, waarbij een enorme grommende en vuurspuwende draak heen en weer loopt, maakte indruk. En Keys of Light, een projectie die meebeweegt met de toetsen van een echte piano. Bij elke toets licht er een andere kleur op. Verder zijn de reusachtige projecties op het Sint-Pietersplein en het Zonder-Naampark ook het vermelden waard: Time Paradox, waarbij je wordt meegenomen op een reis door de tijd en Pattern 5.0, Live Sessions, waar je door artiest Milosh Luczynski rechtstreeks wordt getrakteerd op geïmproviseerde videomapping. Eigenlijk zijn er teveel mooie werken om op te noemen. Er is zo’n groot aanbod! En feitelijk moet je het zelf ervaren, want bijna alle werken gaan ook gepaard met muziek en de nodige special effects.

Lichtfestival Gent
De fantastische projectie Ukiyo van Nele Fack, met sounddesign van Niels Blondeel.

Gentse Lichtplan

Mocht het je niet lukken om naar Gent te komen tijdens het Lichtfestival, dan niet getreurd. De stad staat er namelijk het hele jaar door mooi bij op het gebied van licht. Sinds jaren heeft Gent een eigen Lichtplan. Dit betekent dat gebouwen, monumenten en pleinen na zonsondergang prachtig worden verlicht. Om middernacht gaat pas de gewone, functionele verlichting aan. Het lichtplan is zo uniek, dat het zelfs internationaal is bekroond.

Lichtfestival Gent is nog te bezoeken t/m 4 februari 2018 van 19:00 tot 0:00 uur. Toegang is gratis.

Lichtfestival Gent
Schemering in Gent, met rechts de Sint-Niklaaskerk.
Lichtfestival Gent
Large Fire Tornado van Ivo Schoofs laat hoge vlammen bewegen als een tornado.
Lichtfestival Gent
Forgotten is een projectie van Create.
De draak en Gent zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Deze draak is een verwijzing naar het vergulde drakenbeeldje dat boven op het Gentse Belfort staat.
Lichtfestival Gent
De gebouwen in Gent zijn ’s avonds mooi verlicht. Dit is De Krook, waarin de stadsbibliotheek is gehuisvest.
Lichtfestival Gent
Keys of Light door Mr.Beam. Bezoekers kunnen op een piano spelen en de gevel zal op verschillende plaatsen tot leven komen.
Lichtfestival Gent
Supercube van Stéphane Masson. Dit is een kubus bestaande uit 448 glazen weckpotten waarin filmpjes zijn geprojecteerd.
Lichtfestival Gent
De St-Michielskerk by night.
Lichtfestival Gent
To The Rescue van Create. Met een belangrijke rol voor de Gentse brandweer.
Lichtfestival Gent
Geluksvogels, gemaakt door kinderen van Leefschool de Oogappel.