Amsterdam Light Festival brengt licht naar de stad

Amsterdam Light Festival 2016
ARCO van Teresa Mar

Voor de vijfde keer verlicht het Amsterdam Light Festival in de maanden december en januari de Amsterdamse binnenstad. In, naast en boven de grachten, de Amstel en het IJ zie je mooiste lichtkunst.

Het Amsterdam Light Festival bestaat uit twee onderdelen: Water Colors en de Illuminade. Water Colors is het onderdeel waar grote en spectaculaire kunstwerken centraal staan. Stap aan boord van een boot en bekijk ze vanaf het water vanwaar ze het allermooist zijn.

Herengracht en Brouwersgracht

De route begint bij Centraal Station en voert langs Oosterdokseiland, NEMO en het Scheepvaartmuseum richting de grachten. Vervolgens ga je bij de Hermitage de Amstel op waar je naar de sluizen bij Carré vaart. Daarna ga je over de Herengracht en Brouwersgracht weer terug naar Amsterdam CS. In een rondvaart van ongeveer 75 minuten zie je 20 kunstwerken.

Opvallend is dit jaar het aantal deelnemende architecten. Iedereen mag inzenden, maar blijkbaar hebben architecten het Amsterdam Light Festival helemaal ontdekt. Waarschijnlijk omdat het een manier is waarop geëxperimenteerd kan worden met nieuwe technieken en materialen. Zo spande Benthem Crouwel Architects in samenwerking met Jólan van der Wiel een doek boven een brug aan de Herengracht. Dit semi-transparante doek bevat duizenden LED-lichtjes en beweegt door de wind. Ook DP Architects uit Singapore en het Nederlandse UNStudio hebben een inzending gedaan. Daarnaast zijn er ook nog een aantal voor het publiek minder bekende architecten aanwezig.

Hoge fonteinen

Ieder kunstwerk op het Amsterdam Light Festival is bijzonder, maar iedereen heeft waarschijnlijk zijn favoriet. De mijne zijn: ARCO (waarbij de boot tussen hoge fonteinen vaart), Together (een waarschuwing voor de aanstekelijkheid van de liefde, 15000 and more (verlichte fietsen vertellen het verhaal over de 15000 exemplaren die jaarlijks uit de Amsterdamse grachten worden gevist) en The Lace (een kanten doek van maar liefst 650 kilo zwaar).

Het Amsterdam Light Festival duurt van 1 december 2016 tot en met 22 januari 2017. Van 15 december tot en met 8 januari kun je ook de Illuminade bezoeken, een wandelroute langs lichtkunst in de Plantagebuurt. Wil je met een boot genieten van Water Colors, dan is het aan te raden om van te voren een plekje te reserveren. Op de website van het Amsterdam Light Festival vind je alle informatie over de deelnemende rederijen en de arrangementen die zij aanbieden. Het is ook mogelijk om te fietsen langs de route of een speciale fotografieworkshop te volgen.

Amsterdam Light Festival 2016
Bridge of the Rainbow van Gilbert Moity
Amsterdam Light Festival 2016
WISP van Pitaya
Amsterdam Light Festival 2016
15000 and more van Studio Klus
Amsterdam Light Festival 2016
Flower Strip van Aether & Hemera
Amsterdam Light Festival 2016
Rhizome House van DP Architects

https://www.instagram.com/p/BNcjgtFhTaJ/?taken-by=mixedgrillnl