Recensie: El Secreto De Sus Ojos

secreto de sus ojos 201116104

Met de uitreiking van de Oscars voor de deur is het goed om even stil te staan bij een van de meest interessante prijzen: die voor beste buitenlandse film. in 2010 ging die prijs naar de Argentijnse film El Secreto De Sus Ojos die onlangs uitkwam op dvd en blu-ray.

De film vertelt het verhaal van de gepensioneerde rechtbankmedewerker Benjamin die een oude zaak nog steeds niet los kan laten en besluit er een boek over te schrijven. Al snel blijkt dat de periode waarin de zaak speelde samenvalt met een andere gebeurtenis. Dit is de ontmoeting met nieuwe collega Irene. Tussen de twee broeit al snel iets, maar deze liefde ontvlamt nooit.

Spannende zoektocht

25 jaar later springt de vonk al snel weer over als Benjamin aan Irene vraagt om te helpen met zijn boek. Via vele flashbacks ontrafelt tegelijkertijd het verhaal over hun liefde, maar volg je als kijker ook de spannende zoektocht naar een moordenaar. Dit alles ook nog eens tegen een achtergrond van een land dat gebukt gaat onder politieke spanningen (het verhaal speelt in 1974, het jaar waarin Juan Perón definitief zijn macht kwijt raakt).

Naast het knappe en spannende verhaal valt in de film vooral op dat regisseur Juan José Campanella razendsnel schakelt van liefde en humor naar geweld en corruptie. Dit maakt dat je als kijker constant op je hoede moet zijn. Zeker omdat heden en verleden zich ook steeds afwisselen. Een klein minpuntje is het feit dat hoofdrolspeler Ricardo Darín in de scenes die spelen in de tegenwoordige tijd soms net iets te opvallende make-up draagt om ouder te lijken. Dat neemt niet weg dat El Secreto De Sus Ojos met gemak een betere film genoemd kan worden dan de winnaar van de Oscar voor beste film The Hurt Locker. Zo gaat dat nu eenmaal in Hollywood.