Meet Vermeer is een unieke manier om op digitale wijze het werk van Johannes Vermeer tot in het fijnste detail te verkennen. Het project is een samenwerking tussen Google Arts & Culture en het Mauritshuis.
Dankzij Meet Vermeer kunnen mensen wereldwijd kennis maken met het prachtige oeuvre van de schilder en alles over hem te weten komen. Zonder dat ze daarvoor het huis uit hoeven. Alles is namelijk te vinden op de website van Google Arts & Culture of via de app met dezelfde naam (voor Android en iOS). Een project van deze orde is uniek in Nederland en misschien zelfs wel voor de wereld.
Voor het eerst zijn alle bekende werken van Johannes Vermeer samengebracht. Speciaal hiervoor is een digitaal museum gemaakt waar je de 36 werken van de kunstenaar bij elkaar kunt bewonderen. Iets wat in het echt helaas niet mogelijk is. Clausules die vervoer of uitleen verbieden en de broze staat van sommige werken maken een overzichtstentoonstelling tot iets wat nooit zal gebeuren.
Virtueel museum
Als je in de app de zogenaamde Pocket Gallery opstart en vervolgens naar je scherm kijkt, lijkt het net of je in een museum rondloopt. Alle Vermeers hangen hier op thema bij elkaar en zijn perfect belicht en haarscherp in beeld gebracht. Je kunt zelfs dichterbij het schilderij dan ooit komen zonder dat je aangesproken zult worden door een zaalwacht.
In Meet Vermeer is het zelfs mogelijk om schilderij nummer 37 te bekijken. Het Concert, dat in 1990 werd gestolen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston en dat sindsdien spoorloos is, valt ook te bekijken via Google Arts & Culture. Samen met de overige 36 werken kun je alle aspecten van dit schilderij bekijken. Google gebruikte een speciale Art Camera, die dankzij een ultrahoge resolutie alle details kan vastleggen. Als gebruiker van de app of site kun je op elk doek flink inzoomen om zo de geheimen van Vermeer te ontrafelen.
Diepgang
Naast het online museum en de tot in detail vastgelegde kunstwerken biedt Meet Vermeer ook nog diepgang en achtergronden. Er zijn interessante artikelen van verschillende kenners van Vermeer, rondleidingen in de beroemdste werken (hierbij leer je dus alles over details en techniek), hedendaagse interpretaties van Vermeers schilderijen en video’s die de kunst vanuit een unieke invalshoek bekijken.
Als je dit alles tot je hebt genomen, dan ben je niet alleen een kenner van Johannes Vermeer, maar waarschijnlijk heb je dan ook enorm veel zin om de werken in het echt te bekijken. Gelukkig hebben we in Nederland met dank aan het Mauritshuis en het Rijksmuseum maar liefst 7 werken hangen.