Willie Wartaal laat zich inspireren in het Mauritshuis

Willie Wartaal in het Mauritshuis

Bekijk het Mauritshuis met je oren is een project waarin Nederlandse muzikanten een nummer maken bij een kunstwerk uit het museum. Na Spinvis, MEROL en Harrie Jekkers is het nu de beurt aan Willie Wartaal.

WiWa ken je natuurlijk als een van de leden van De Jeugd van Tegenwoordig, maar hij is de laatste tijd ook solo actief. Onlangs bracht hij zijn debuutalbum Enkelbangers uit. In het Mauritshuis liet hij zich inspireren door de werken die daar te zien zijn. Tijdens de lockdown mocht hij, per hoge uitzondering, samen met Geert-Jan Borgstein van de afdeling Educatie van het Mauritshuis ronddwalen door de zalen.

Bij het project is het de bedoeling dat de muzikant één werk selecteert en daarbij een lied componeert. Voor Willie Wartaal was het belangrijk dat hij zich kan identificeren met de personages op een schilderij. Al snel kwam hij uit bij Twee Afrikaanse mannen van Rembrandt: “Ik vind dit heel tof, dit voelt heel modern omdat er donkere mensen op staan. Wel raar dat het eigenlijk zo simpel werkt. Het is een soort herkenning, omdat het donker is valt het meer op en vind je het ook tof.”

Bedreiging

Uiteindelijk viel de keuze toch op een schilderij van Jan Steen: Mozes en de kroon van de farao uit 1670. Het verhaal op het kunstwerk speelt zich af in het oude Egypte. De vondeling Mozes werd door de adviseurs van de farao gezien als een bedreiging voor zijn troon. Jan Steen beeldde de farao uit als een oude man die chagrijnig op zijn troon zit, omdat hij voelt dat zijn tijd is gekomen. Om te testen of Mozes daadwerkelijk een bedreiging vormde, dwong de farao Mozes te kiezen tussen goud en een schaal met gloeiende kooltjes. Het goud symboliseerde de troon van de farao. Uiteindelijk koos Mozes voor een kooltje en brandde zich. Om die reden meende de farao dat Mozes geen direct gevaar voor hem vormde. “Macht is altijd super fascinerend.”, zei Willie Wartaal bij het zien van de farao.

Het werk Mozes en de farao inspireerde de rapper tot het schrijven van het nummer Mootje dat hij op donderdag 23 juli live zal uitvoeren in de foyer van het Mauritshuis. Meekijken kan via een stream op de Facebook-pagina van het Mauritshuis en via de Instagram en Facebook van Willie Wartaal. Het is voor 20 fans ook mogelijk om aanwezig te zijn bij het optreden. Om kans te maken kun je je tot 21 juli middernacht aanmelden.

Vanaf 24 juli is het nummer ook te beluisteren op Spotify

Willie Wartaal in het Mauritshuis