Zijn de schilderijen van Vermeer in werkelijkheid foto’s?

Schilder Johannes Vermeer staat bekend om zijn verbluffende details en de hoge mate van realisme in zijn werk. Volgens de Texaanse uitvinder en onderzoeker Tim Jenison komt dat omdat de doeken van Vermeer eigenlijk foto’s zijn.

Volgens hem gebruikten schilders in die tijd veel optische hulpmiddelen als bijvoorbeeld een camera lucida, maar had Vermeer de kennis om nog een stap verder te gaan. Om dat te bewijzen is Jenison vijf jaar bezig geweest om het schilderij De Muziekles te analyseren en vervolgens aan te tonen dat er met behulp van 17e-eeuwse technieken wel degelijk een soort van foto’s konden worden gemaakt. Zo bouwde hij bijvoorbeeld alles wat je ziet op het schilderij tot in detail na.

Trailer

Van deze unieke zoektocht is een documentaire gemaakt met de titel Tim’s Vermeer. Hieronder kun je daarvan de trailer bekijken. Via Amazon kun je de film op Blu-Ray of als download aanschaffen. Wil je meer weten over dit bijzondere project, dan kun je fantastisch artikel van Tim Jenison zelf lezen op de website BoingBoing.

Wat denk jij? Is de theorie van Tim Jenison aannemelijk of vergezocht?