Tot en met 30 september 2019 kun je in het Amsterdamse Moco Museum terecht voor een tentoonstelling met werk van de Amerikaanse kunstenaar Daniel Arsham. In zijn werk combineert Arsham op geweldige wijze archeologie met populaire cultuur.
De expositie Connecting Time beslaat meerdere zalen en laat zien hoe veelzijdig Daniel Arsham is. Het Moco Museum heeft flink wat ruimte vrijgemaakt, waardoor er veel en divers werk wordt getoond. Boven zijn er twee sereen witte kamers waarin nieuw en klassiek werk te zien is. Nieuw zijn 3 patches die in zijn kindertijd ooit op een rugtas van Arsham genaaid zaten.
Kristallen
Deze patches zijn volgens een ingewikkeld proces uitvergroot en geërodeerd. Net als bij ander werk van Arsham moeten deze op voorwerpen lijken die in een verre toekomst door archeologen zijn opgegraven. Elders in het museum vind je nog meer diverse voorwerpen die op deze manier behandeld zijn. Een mooie tegenstelling is dat op de plekken waar het voorwerp niet meer gaaf is er kristallen groeien. Je zou dus kunnen zeggen dat de voorwerpen aan een soort tweede leven begonnen zijn.
De tweede witte kamer toont werken waarmee Daniel Arsham een paar jaar geleden doorbrak bij het grote publiek. Het zijn architectonische grappen die een interactie met de ruimte aangaan: een knoop tussen twee muren, een weggezakte klok en een mensfiguur achter het wandoppervlak. Hiervoor moesten dus de ruimtes worden aangepast.
Opgravingen
Wie vervolgens de trap naar beneden neemt, kan genieten van nog meer moois. Vooral bijzonder zijn de twee installaties. De beroemdste is de zeer fotogenieke Amethyst Ball Cavern. Je waant je echt in een grot. Volgens Arsham, die ons een rondleiding gaf, wilde hij een plek maken waar alle zogenaamde opgravingen worden gedaan.
Je waant je op een plek met honderden ballen (vooral basketballen en tennisballen) uit een fictief ver verleden. Dit is dan de plek waar toekomstige (of zijn het hedendaagse?) archeologen ze hebben ontdekt. Door twee slim aangebrachte spiegels doet de ruimte ook nog dienst als een soort infinity room, zoals we die kennen van Yayoi Kusama. Dit is de allerbeste plek om een museumselfie te maken van heel Nederland!
Pompeii
De andere kamergrote installatie is niet te betreden, maar wel te bewonderen. De Calcified Room is een typische mid-century Amerikaanse huiskamer die bedekt is met een laag witte kalk. Hierdoor lijkt de tijd stil te staan als een soort hedendaags Pompeii. De fascinatie voor dit soort gebeurtenissen komt deels uit een ervaring uit de jeugd van Arsham, waarbij een storm het ouderlijk huis wegvaagde, terwijl hij met zijn familie in de kelder zat.
Wie na het zien van het zeer intrigerende werk van Daniel Arsham hongerig is naar meer, moet vanaf het Moco Museum de wandeling maken naar de Prinsengracht waar je in Galerie Ron Mandos nog meer werk kunt bewonderen. Zo zie je daar een bijzondere Japanse tuin die een groot deel van de galerie beslaat, maar ook meer futuristische archeologie en ingepakte cartoonfiguren in de stijl van Man Ray en Christo.
https://www.instagram.com/p/BsvozPeh40M/