Kunstenaar & activist JR in Moco Museum

The Gun Chronicles: a Story of America by JR - Moco Museum

Sinds kort heeft het Moco Museum een kamer gewijd aan de Franse kunstenaar JR. Hij is beroemd vanwege de optische illusies die hij uitvoerde met de piramide van het Louvre en het plein eromheen. Maar er is meer.

Bij het grote publiek is JR met name bekend vanwege zijn recentelijke verdwijntrucs bij het Louvre. In kleinere kring is hij geliefd vanwege zijn vermogen om de wereld aan het denken te zetten. Hij zet speciale projecten op voor goede doelen en brengt daarmee actuele maatschappelijke onderwerpen aan het licht. JR laat op geheel eigen wijze zien dat kunst de wereld kan veranderen.

Zo richtte hij met de hulp van muzikant Pharrell Williams een school op in Brazilië en ontwikkelde hij een kunstwerk voor Le Refettorio, een restaurant in Parijs waar mensen uit sociaal kwetsbare groepen doordeweeks kunnen dineren. Er worden overheerlijke gerechten gereserveerd, op basis van rest-ingrediënten die anders zouden worden weggegooid.

Het TIME Magazine-project

In samenwerking met TIME Magazine creëerde de straatkunstenaar en activist een spraakmakend multimediaal verhaal. Het project kreeg de naam Guns in America. JR filmde en fotografeerde 245 Amerikanen van verschillende achtergronden, met elk een eigen standpunt als het gaat om de Amerikaanse wapenwetten. Op deze manier zorgde de kunstenaar ervoor dat alle verschillende opvattingen gelijkwaardig werden uitgebeeld. En door mensen naar elkaar te laten luisteren, opende hij een discussie die op slot zat.

Een collage van dit werk werd in november 2018 gekozen tot cover van TIME Magazine. De hieruit voortkomende documentaire werd bekroond met een prestigieuze Emmy-nominatie. JR werd trouwens in 2018 verkozen door TIME tot één van ‘s werelds 100 meest invloedrijke mensen.

JR-kamer het Moco Museum

Het TIME Magazine-project bracht de nodige discussies op gang in het toch al politiek geladen klimaat van Amerika. Nu zal JR’s werk bij het Moco Museum in Amsterdam voor het eerst dit belangrijke gesprek voortzetten buiten de grenzen van de Verenigde Staten.

Het Moco Museum toont The Gun Chronicles: a Story of America by JR. Dit is een hommage aan Guns in America. Het bestaat uit een collage van de 245 geportretteerde individuen die te zien waren in het project. De kunstenaar knipte per persoon de foto uit, pinde ze één voor één vast en zo een ontstond een meesterwerk.

Speciale tentoonstellingsruimte, inclusief app

Op de tweede verdieping van Moco Museum is een kamer toegewijd aan JR. Naast The Gun Chronicles: a story of America worden er ook 2 andere werken getoond: Louvre (The Secret of the Great Pyramid), een geleend werk, en Giants, een werk dat al onderdeel was van de Moco-collectie.

Door middel van de speciale JR Murals-app, die kosteloos is te downloaden, kunnen bezoekers de verhalen beluisteren van alle 245 individuen ,waaronder jagers, veteranen, kinderen, ouders, overlevenden, politieagenten, leraren en activisten. Moco Museum kocht The Gun Chronicles: a story of America en voegde het toe aan haar vaste collectie.

The Gun Chronicles: a Story of America by JR

Moco Museum
Honthorststraat 20
Amsterdam
Dagelijks geopend van 9:00 tot 19:00 uur, vr & za tot 20:00 uur

The Gun Chronicles: a Story of America by JR - Moco Museum

The Gun Chronicles: a Story of America by JR - Moco Museum

The Gun Chronicles: a Story of America by JR - Moco Museum

Beeld © JR, met medewerking van Moco Museum