JR breekt museum in Florence open

JR - La Ferita
Foto’s: JR

Overal ter wereld zijn musea dicht vanwege lockdowns of andere maatregelen. Kunstenaar JR brengt dit verdrietige feit onder de aandacht met een werk op de gevel van een museum in Florence.

Het kunstwerk heet La Ferita (De Wond) en wekt de indruk dat de muur van het Palazzo Strozzi opengescheurd is. Door knap gebruik te maken van perspectief lijkt het net of de muur van het renaissancepaleis is opengebarsten, waardoor de kunst in het gebouw plots zichtbaar is. Door alleen met zwart en wit te werken zorgt JR voor een vervreemdend effect.

Wheatpasting

De afbeelding is met de zogenaamde wheatpasting-techniek op de muur van het palazzo aangebracht. Wat je ziet, is eigenlijk niets meer dan posters die opgeplakt zijn met behulp van lijm, maar dan wel in totaal 28 bij 33 meter groot. Het resultaat is daarom behoorlijk overweldigend. Zeker voor iedereen die het bezoek aan een museum of galerie zo ontzettend mist.

Volgens museumdirecteur Arturo Galansino laat La Ferita zien hoe belangrijk kunst en cultuur voor mensen is. We kunnen niet wachten tot we weer zonder beperkingen naar exposities, musea, theaters, bioscopen en bibliotheken kunnen. Met deze gigantische wond op het gebouw wil het Palazzo Strozzi de discussie aanzwengelen over kunst en cultuur in deze tijden.

JR - La Ferita

JR - La Ferita
JR poseert bij het Palazzo Strozzi