Muziektips voor het weekend (deel 100)

Nilüfer Yanya
Nilüfer Yanya, foto: Molly Daniel

Een mijlpaal. We zijn met deze rubriek bij deel 100 aangekomen. Normaal gesproken een reden voor een klein feestje, maar de toestand in de wereld is momenteel verre van feestelijk. Net toen corona zich eindelijk een beetje voorbij leek, kwam Putin de boel verpesten.

Toch is het nu belangrijker dan ooit om goede muziek met elkaar te delen. Muziek zorgt voor troost, ontspanning, afleiding en rekent soms ook middels scherpe boodschappen af met op oorlog beluste wereldleiders en politici. Luister dit weekend bijvoorbeeld maar eens naar de klassieker War van Edwin Starr. “War, I despise. ‘Cause it means destruction of innocent lives. War means tears to thousands of mother’s eyes. When their sons go off to fight. And lose their lives”

Album van de week: Nilüfer Yanya

Met haar tweede album zet Nilüfer Yanya een opvallend grote stap voorwaarts. Met het debuut was al weinig mis, maar op PAINLESS heeft de Londense alle verbeterpuntjes met verve opgepakt. We horen klassieke indierock, prachtige melodieën en urgente teksten. Met deze plaat nestelt Yanya zich tussen de grote, gevestigde namen zonder concessies te doen om een groot publiek te bereiken.

De 50 allerbeste Nederlandstalige liedjes ooit geschreven


Vraag iemand naar het beste liedje ooit en iedereen zal een ander antwoord geven. Toch is het altijd leuk om lijstjes te maken met wat volgens anderen goede muziek is. Al was het maar vanwege de discussies die het oproept. Bij 3voor12 vroegen ze 50 Nederlandstalige muzikanten om hun favoriet. Van Aafke Romeijn tot Zwangere Guy en van Dave von Raven tot Sophie Straat. Hun inzendingen zijn verwerkt tot een zeer boeiende lijst. Op de site van 3voor12 kun je bij elk nummer uit de lijst de opmerkingen van de muzikanten lezen. Erg interessant.

Turnstile

We krijgen maar geen genoeg van de energieke muziek van Turnstile. Deze week mochten ze in de show van Jimmy Kimmel op de Amerikaanse tv een medley spelen. Achtereenvolgens hoor je Mystery, Blackout, Don’t Play en Holiday. Deze zomer kun je de band tegenkomen op Pinkpop en Jera On Air.

Belle and Sebastian

Goed nieuws voor de fans van Belle and Sebastian: album nummer 10 is onderweg. In mei komt A Bit of Previous uit, wat de opvolger is van Girls in Peacetime Want to Dance uit alweer 2015. Met de single Unnecessary Drama geeft de Schotse band een mooi voorproefje van wat komen gaat. Ook volgt er een tour waarbij ze in januari 2023 Utrecht zullen aandoen.

Silver Lake

Marleen Hoebe en Jesse Koch vormen samen het duo Silver Lake. Op hun eerste single hoor je mooie invloeden van onder andere The Last Shadow Puppets en de geweldige duetten van Nancy Sinatra en Lee Hazlewood.

HAIM

Een mooi toetje voor iedereen die heeft genoten van de film Licorice Pizza. Tijdens promotiewerkzaamheden voor de film besloten de zussen van HAIM en regisseur Paul Thomas Anderson samen te werken aan een nieuw nummer en een bijbehorende clip. Inspiratiebron daarbij was het boek Appointment in Samarra van John O’Hara.

Kwartet Niek Hilkmann

We nemen je mee naar de hondentrimsalon van Melissa waar de videoclip bij de nieuwe single van Kwartet Niek Hilkmann is opgenomen. De beelden zijn heerlijk ontspannend om naar te kijken en vormen een bijzonder contrast met de weemoedige muziek.

Nieuwe albums

Stromae

Niemand kon de laatste weken om Stromae heen. Nu is er eindelijk het langverwachte nieuwe album. Multitude klinkt alsof de Belgische zanger nooit weg is geweest. Alles klopt en alles klinkt prachtig.

CMAT

CMAT is de artiestennaam van de Ierse Ciara Mary-Alice Thompson. Ze maakt fris klinkende alt-country met scherpe en vaak grappige teksten met daaroverheen een Iers sausje. Hierdoor is CMAT een naam om serieus in de gaten te houden.