Muziektips voor het weekend (deel 112)

Elephant

Voor veel mensen begon het weekend deze week al op woensdagmiddag. Toch houden wij gewoon vast aan de vrijdag om jullie fijn weekend te wensen. Vrijdag is immers de dag dat het weekend echt begint en dat er lekker veel nieuwe muziek uitkomt. Dit zijn onze tips voor deze week.

Album van de week: Elephant

Als album van de week kiezen we dit keer Big Thing van de Rotterdamse band Elephant. De band is ontstaan tijdens de coronatijd, dus in plaats van optreden moest de band het hebben van repeteren. Dat deden ze in de kassen waar ook paksoi en Chinese kool werden geteeld. Toen de liedjes vorm hadden gekregen is Elephant de studio ingedoken met Pablo van de Poel. Het resultaat is een heerlijke plaat vol melodieuze gitaarpop. Elephant zit heel mooi op de grens van americana en indie. De muziek klinkt melancholiek met een zonnig randje en zit vol aanstekelijke melodieën en prettig jengelende gitaren. Een heerlijk debuut.

Harry Styles

Harry Styles was deze week te gast bij de BBC. Hij speelde daar een aantal nummers van zijn recente album, maar ook een cover van Wet Dream van Wet Leg. Begin volgend jaar zal Wet Leg het voorprogramma zijn tijdens Harry’s tour door Australië en Nieuw Zeeland. In Europa is trouwens Wolf Alice het voorprogramma.

Empress Of

Als geen ander weet Empress Of een brug te slaan tussen popmuziek en muziek voor de clubs. Wat zij maakt, zijn dus sterke liedjes waar heel goed op gedanst kan worden. Dance For You is afkomstig van een nieuwe EP die op 24 juni uit zal komen.

MY BABY

Er kan ook heel goed gedanst worden op de nieuwe single van MY BABY. De single Stupid doet sterk denken aan het werk van Hot Chip of Metronomy en daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. In de video die is gemaakt samen met kunstenaar Menno Fokma zie je de band dansen in outfits van de jonge Nederlandse ontwerpers Tori van Veen, Marlou Breuls en Huize You.

Turnstile

Waarschijnlijk is Turnstile de meest energieke liveband van dit moment. Zelfs bij een tv-optreden springt de vonk over naar de kijker. Deze week speelden ze Blackout bij Jimmy Fallon. Deze zomer is de band te zien op Pinkpop, Jera on Air en tijdens een clubshow in het Patronaat in Haarlem. Wie ons toevallig kan helpen aan kaarten voor die uitverkochte show mag ons altijd mailen.

Nieuwe albums

Wilco

Studioalbum nummer 12 alweer voor Wilco. De titel Cruel Country slaat deels op het genre dat de band onderzoekt op deze plaat. Muzikaal is het dus country wat de klok slaat, maar dan wel met een kenmerkend Wilco-sausje. Dus de clichés uit het genre worden achterwege gelaten.

Just Mustard

Niet zo lang geleden zagen we Just Mustard live als voorprogramma voor Fontaines D.C.. We waren toen al erg gecharmeerd van de heerlijke muur van gitaren in combinatie met de meisjesachtige zang van Katie Ball. Op het album is het allemaal wat meer doordachter en horen we ook subtiliteit en invloeden uit de triphop.

Mark Tremonti

Mark Tremonti is vooral bekend als zanger van de rockbands Creed en Alter Bridge. Op dit album gooit hij het over een heel andere boeg. Hij zingt namelijk zijn favoriete nummers van Frank Sinatra. Opvallend is dat Tremonti’s stem behoorlijk lijkt op die van Sinatra. Je zou kunnen zeggen dat je dan net zo goed een origineel album van Frank Sinatra op kan zetten. Dat klopt, maar de reden waarom we dit album delen is dat de opbrengsten van de verkoop gaan naar de National Down Syndrome Society. Tremonti heeft zelf een dochter met Down.

Alfie Templeman

Het is bijna zomer en Alfie Templeman is bereid om voor de soundtrack te zorgen. Hij brengt ons zonnige popmuziek met een vleugje indie en flink wat invloeden van dance-acts als Jamiroquai en Basement Jaxx.

Django Django

Het heerlijke debuut van Django Django viert zijn 10de verjaardag. Speciaal daarvoor is het opnieuw uitgebracht met als bonus een dubversie van het album door Mad Professor.