De 50 beste nummers van het jaar 2012

beste nummers van 2012

Welkom in de kermisattractie die een jaarlijst heet. Het was dit jaar weer een helse taak om vijftig nummers uit te zoeken die een plaatsje waar zijn de lijst van beste plaatjes. Na veel wegstrepen en twijfelen is het uiteindelijk weer gelukt. Mijn muzieksmaak is breed, dus maak je op voor een dollemansrit door veel verschillende stijlen kwaliteitsmuziek. Hier zijn de beste vijftig. Let’s go!

50. Killer Mike – Reagan

Je kan het spugen op een graf noemen of een verlate aanklacht tegen de wijlen voormalige president van Amerika. Killer Mike uit Atlanta, een van de meest onderschatte rappers, beschrijft vlijmscherp de misstanden van de Amerikaanse politiek en heeft totaal geen vertrouwen in de leiders van het land. Een track om over na te denken.

49. Julia Holter – Marienbad

Deze track is een droom, zo vreemd en lekker is ie tegelijk. De meerdere vocale lagen in dit nummer geven veel sfeer en zorgen op een of andere manier voor een extase. Wat een toeval dat Julia Holters album “Ekstasis” heet…

48. Ty Segall Band – I Bought My Eyes

Ty Segall werkt heel hard want dit jaar heeft hij maar liefst drie albums en twee EP’s uitgebracht. Daar kan geen No Limit Records tegenop. Deze vijfentwintig jarige garagerock virtuoos heeft verschillende projecten waar hij aan werkt en zijn muziek klinkt verslavend rauw. Het refrein van dit nummer is heel catchy en ik garandeer je dat het riedeltje nog een tijd in je hoofd zal blijven zitten.

47. Blawan – Why They Hide Their Bodies Under My Garage?

Vorig jaar stond Blawan ook in de lijst van de beste vijftig plaatjes en hij heeft ons allemaal in het ootje genomen. Zo vrolijk als “Getting Me Down” is, zo agressief en doordringend zijn de releases die hij dit jaar heeft uitgebracht. Van de UK bass-sound kan je Blawan plaatsen in het donkere hoekje waar weinig mensen durven te komen. “Why They Hide Their Bodies Under My Garage” is een knaller van jewelste en zal je ongetwijfeld hebben doen zweten in dit jaar.

46. A$AP Rocky – Goldie

2013 zal het jaar gaan worden van de definitieve doorbraak van A$AP Rocky. In januari 2013 zijn langverwachte debuutalbum Long. Live. A$AP uit gaan komen en stiekem kan ik je al vertellen dat het een van dé hiphopalbums van 2013 zal gaan worden. “Goldie” is de eerste single daarvan en is geproduceerd door Hit-Boy, maker van de beats van onder andere “Niggas In Paris” en “Clique”. Een energiek nummer van deze Rakim Meyers.

45. Four Tet – Jupiters

Het duurt precies twee minuten voordat deze track dansbaar wordt en de bassen op zijn zachtst gezegd, best wel lekker. Kieran Hebdan, zoals hij in het dagelijks leven heet, houdt het redelijk simpel en doeltreffend op dit nummer. Met Pink heeft Four Tet een van de beste elektronische albums van het jaar gemaakt.

44. Howler – Back Of Your Neck

Zomers en rock & roll, dat zijn de kenmerken van dit nummer. Deze jongelingen uit Minneapolis hebben in een klap faam gemaakt met “Back Of Your Neck”, een liedje die je onmogelijk kan haten. Vrolijkheid alom.

43. DJ Hyperactive – Wide Open (Len Faki DJ Edit)

Len Faki is een grootheid in de techno en dat is te merken op de manier hoe hij het enigszins nietszeggende origineel van “Wide Open” heeft verbouwd. Van een ruwe diamant tot een underground club hit. Dit nummer heeft een simpele, maar dreunende bas en de orgel klinkt kermisachtig. Handjes in de lucht en gaan!

42. Twin Shadow – Golden Light

De jaren ’80 hebben nog altijd een grote muzikale aantrekkingskracht op artiesten. Zo ook Twin Shadow. Op zijn alom bejubelde album Confess ga je een muzikale tijdmachine in en herken soms een beetje Human League in de muziek van deze George Lewis Jr. “Golden Light” is een onuitstaanbaar lekker nummer waarvan ik zeker weet dat je er over een paar jaar nog steeds van geniet.

41. MMM – MMM Meets Tshetsha Boys

De Shangaan zijn een volk dat in Zuid Afrika en Mozambique woont en een aantal van hun maken elektronische muziek. Supersnelle beats en repetitieve teksten vormen de basis van Shangaanelectro. In maart van dit jaar kwam de verzamelaar Shangaan Shake uit met remixen van een paar Shangaan-knallers. Grote namen als onder andere Ricardo Villalobos, Theo Parrish en Actress hebben de tracks van een eigen twist voorzien. Hoogtepunt van het album is toch wel de remix die gedaan is door het Berlijnse duo MMM. Club Berghain meets de hoogvlaktes van het Shangaangebied. Luister ernaar en je zal het met mij eens zijn. P.S. de andere tracks die op Shangaan Shake staan zijn het beluisteren meer dan waard.

40. Amadou & Mariam – Cherie

Dit blinde koppel komt uit de hoofdstad van Mali en zijn al een paar jaar een van de trendsetters op het gebied van de zogenaamde ‘wereldmuziek’. Persoonlijk vind de muziek van hun laatste album Folila een beetje te hip, maar de afsluiter ervan is geweldig. Het kinderkoor doet het ‘m op dit nummer. Ik spreek gaan Bambara, maar de muziek Amadou & Mariam bewijst dat je de teksten van goede muziek niet hoeft te verstaan om er verliefd op te worden.

39. Burial – Ashtray Wasp

Een elektronische symfonie van bijna twaalf minuten, zo valt “Ashtray Wasp” te beschijven. De regen en het onweer hoor je heel vaak en vormen de rode draad van het nummer. Een muzikaal meesterstukje van een van de pioniers van de dubstep, al hoor je niet veel daarvan terug.

38. Miike Snow – Bavarian #1 (Say You Will)

Naar mijn mening het hoogtepunt van hun album Happy To You. Gefluit, een mooi pianoriedeltje, violen en drums die van de militaire academie lijken te komen, meer heb je blijkbaar niet nodig om een mooie song als “Bavarian #1” te maken.

37. Todd Terje – Inspector Norse

“Space disco shit”, zo omschrijft Todd Terje zijn muziek die op de EP It’s The Arps staat. Begin dit jaar verscheen deze EP en vooral dit nummer werd overal een grote clubhit. Lekkere analoge synthesizers en een beat die vrolijk maakt. Een allemansvriend.

36. The Black Keys – Little Black Submarines

Dan Auerbach en Patrick Carney mochten dit jaar voor het eerst een stadiontour door Noord-Amerika doen waarin zij de hoofdact waren. En zij hadden de Arctic Monkeys als voorprogramma (!). Dan behoor je tot de grootste bands op aarde. “Little Black Submarines” beschouw ik als voorlopig het magnum opus van hun toch al indrukwekkende carrière. Een liedje met een geniale opbouw en episch einde. Kippenvel.

35. Jam City – The Courts

De man die zich weigert om in een hokje te plaatsen heeft zich dit jaar met enige regelmaat laten horen. Met twee EP’s en een album (Classical Curves) is hij erg productief geweest en mag hij zich al een tijdje scharen onder de elite van het Engelse DJ-gilde. In “The Courts” spelen de piepende basketbalschoenen een hoofdrol. De pompende beat doet de rest.

34. Shlohmo – The Way U Do

Met “The Way U Do” schakelen wij een versnelling terug. Melancholie te over in dit nummer van de artiest die de naam Henry Laufer in zijn paspoort heeft staan. Deze plaat weet je in de ziel te raken en het is een heerlijk nummer om de regenachtige dagen mee door te komen.

33. Muse – Supremacy

Er zijn weinig manieren om een album beter te openen dan met dit nummer. Meteen vol gas naar de overwinning, dat is Muse. “Supremacy” is spectaculair en meeslepend tegelijkertijd en ik snap wel waarom deze band bij veel muziekliefhebbers een speciaal plekje in het hart heeft veroverd.

32. Joy Orbison – Ellipsis

Nog een meesterwerk van een jonge beatmaker uit het Verenigd Koninkrijk. Joy Orbison heeft al een paar club ‘bangers’ op zijn naam staan en met “Ellipsis” kan hij weer een geweldig goed nummer op zijn CV toevoegen. De baslijn is dik en de piano geeft het plaatje nog meer sfeer.

31. Tame Impala – Feels Like We Only Go Backwards

Een Hammondorgel hoort bij de psychedelische rock en dit kwintet uit Perth gebruikt dit instrument met enige regelmaat. Zo ook op hun album Lonerism. Dit album wordt beschouwt als een van de beste die dit jaar zijn uitgekomen en ik kan ze geen ongelijk geven. “Feels Like We Only Go Backwards” is een nummer die je meesleept in een micro-trip en ik weet zeker dat je de knop repeat vaak zaal gaan gebruiken om het allemaal te gaan herbeleven.

30. Purity Ring – Obedear

Geniale elektopop met invloeden die overal vandaan lijken te komen. Purity Ring heeft vooral de fijnproevers weten te mobiliseren. Het label waar zij zijn getekend, 4AD, is een fijnproeverslabel. Toch is het jammer dat het grote publiek dit duo uit Edmonton nog niet heeft ontdekt. Maar wat nog niet is kan nog komen, want “Obedear” is een geniaal nummer.

29. Schoolboy Q – Hands On The Wheel (feat. A$AP Rocky)

De sample van zangeres Lissie die “Pursuit of Happiness” live covert blijf in je hoofd rondspoken. Schoolboy Q heeft een geslaagd 2012 achter de rug met het uitbrengen van zijn album Habits & Contradictions en de positieve respons daarop. En op “Hands On The Wheel” wordt goed gebounced op hiphopfeestjes.

28. Poliça – Wandering Star

Bij het zien van de bandnaam denk je wellicht dat het een Roemeense band is, maar niets is minder waar. Deze band komt ‘gewoon’ uit Minneapolis en is creatief met autotune, luister maar. Volgens Justin Vernon (zanger van Bon Iver) zijn zij de beste band die hij ooit heeft horen spelen. Wellicht een tikketje overdreven, maar het is genoeg om ze eens live te gaan bekijken. In maart 2013 doen zij Paradiso aan en kun je ook genieten van de echo’s en de elektronische R&B van Poliça.

27. Two Door Cinema Club – Sun

Met het uitbrengen van hun album Beacon is deze band uit Belfast dit jaar stukje geklommen in de hiërarchie van de indie pop-rock bands. Fris is het geluid van TDCC en “Sun” is een onweerstaanbaar lekker nummer waar je niks anders dan vrolijk van gaat worden. Voor de rest zien zij er ook nog een casual-hip uit. Kijk maar.

26. Arctic Monkeys – R U Mine

En opeens was er afgelopen februari een nieuwe single uit van de Arctic Monkeys. Wellicht was dat de teaser track van een nieuw album, maar sinds hun tour samen met de Black Keys hebben wij weinig van de poolaapjes uit Sheffield vernomen. Desalniettemin is “R U Mine” een heel lekker nummer. Stevig en soulvol, een van de meest onderschatte plaatjes van het afgelopen jaar.

25. Chief Keef – I Don’t Like (Feat. Lil’ Reese)

Hij is pas 17 jaar oud, komt uit het gevaarlijkste deel van Chicago en is oprichter en baas van platenmaatschappij Glory Boys Entertainment. Chief Keefs toekomst ziet er veelbelovend uit en met “I Don’t Like” laat hij horen dat hij veel potentie heeft om een grote jongen te worden in de gangsta rapscene. Het is vooral de beat die het doet. Producer Young Chop (ook pas 18 jaar oud) heeft al een redelijk indrukwekkende discografie op zijn naam. Springen maar.

24. Jai Paul – Jasmine

Minimale, kale beats, een soulvolle stem en een gitaar. Meer heb je blijkbaar niet nodig om een sfeervolle, mysterieuze track als deze te maken. En Jai Paul lijkt zelf ook een groot mysterie. Hij verschijnt nooit voor de media en niemand heeft een idee wanneer hij iets nieuws zal gaan uitbrengen. De tijd zal het gaan leren.

23. Wild Nothing – Paradise

Dreampop heft een grote vlucht genomen dit jaar en Wild Nothing is een van de beste bands in dit genre. Eigenlijk bestaat de band alleen maar uit multi instrumentalist en zanger Jack Tatum, maar voor de live setting word de band compleet gemaakt door aan aantal aanvullende muzikanten. “Paradise” is een van de vele hoogtepunten van het geweldige album Nocturne. Een ideaal album om bij weg te dromen of zachtjes op de achtergrond bij een goed diner.

22. Joey Bada$$ – Waves

Nog een zeventien jarige rapper in de lijst, maar dan uit Brooklyn. Joey Bada$$ is een grote belofte in de hiphop die niet alleen over geld, gangsters en mooie auto’s gaan. Je waant je in meteen in de Big Apple bij het luisteren naar de mixtapes 1999 en Rejex en de jazzy beat brengt je als luisteraar terug naar het New York van de jaren ’90. Hiphop voor het volwassen publiek gemaakt door een adolescent.

21. Julio Bashmore – Au Seve

Dit jaar is Julio Bashmore begonnen aan Broadwalk Records, zijn eigen platenlabel. En “Au Seve” is de eerste release geweest op het label. Wederom een clubknaller van de dj en producer uit Bristol.

20. Django Django – Default

Een van de vrolijkste platen in deze lijst. Je hoort de lol van deze track afspatten. “Default” is een van de grootste hits van dit jaar geweest in het indie-circuit. Als je een naar de tekst luistert klinkt dit nummer als een soort disstrack naar een willekeurig persoon. Alleen word hier niet in gescholden.

19. Rick Ross – Hold Me Back

Soms heb je geen zin in een verfijnd nummer, maar wil je gewoon wild in het rond springen en zomaar wat mensen wegduwen. Hetzelfde geldt soms ook voor de tekst. Een nummer dat gemakkelijk is mee te rappen. En ook de beat, die moet gewoon lomp en hard zijn en bas moet er uitknallen. “Hold Me Back” benadert het label perfect als je een zo’n track zoekt. Rick Ross is een baas en niemand houdt hem tegen. Er zijn twee video’s opgenomen die perfect bij de sfeer van het nummer passen. Waaronder een clip die in Lagos is opgenomen.

18. Lone – Crystal Caverns 1991

Het jaartal in de titel staat er niet voor niets. Bij het horen van deze track waan je jezelf bij een raveparty die twee decennia terug aan de orde van de dag waren. Matt Cutler heeft die tijd niet feestend meegemaakt, want hij is slechts 29 jaar oud. Hyperactief dansen is ook lekker

17. Andres – New For U

Liefde op het eerste gehoor, zo kan ik dit nummer beschrijven. De voormalige DJ van Slum Village maakt al een tijdje (hij was alleen in Detroit en omstreken een held) housemuziek, maar met deze track krijgt hij de erkenning die hij verdient. Een glimlach van begin tot eind en geen haar op m’n hoofd die eraan denkt om “New For U” niet helemaal af te luisteren.

16. Haim – Forever

Drie zussen en een vriend, dat is de samenstelling van Haim. Deze Californiërs maken een soort van poppy R&B met wat folk invloeden en een beetje Fleetwood Mac. Zoiets dus. Ik denk dat 2013 een heel mooi jaar zal gaan worden voor ze. Zij zijn genomineerd voor de prestigieuze Sound of 2013. In eerdere jaren hebben artiesten als Jessie J, Mika, Adele en 50 Cent deze prijs al in de wacht gesleept. De video van het nummer bevat een paar leuke beelden uit de jeugd van de zusjes.


15. The XX – Chained

Al sinds hun debuutplaat is The XX al een hype en dat zal nog wel even voortduren. Met hun tweede plaat Coexist is de band er muzikaal op vooruit gegaan en het minimale geluid klinkt voller dan ooit. “Chained” is wat mij betreft het voorbeeld van een lege track die toch behoorlijk dansbaar is en waarbij herhaalgevaar dreigt.

14. Nina Kraviz – Ghetto Kraviz

Een gevaarlijk dansbaar nummer van deze Russische schone die het afgelopen jaar een goed debuutalbum heeft afgeleverd. Spacy deephouse, dat is de muziek die zij maakt. From Russia with love.

13. Grimes – Genesis

Een buitenbeentje is zij zeker, Claire Boucher uit Vancouver. Haar album Visions heeft zij in een paar weken opgenomen in haar eigen huis. Ik sluit niet dat er nogal wat psychedelica zijn gebruikt om de muziek te creeren die zij ons heeft gebracht. Al is zij amper te verstaan, het nummer flowt wel lekker en Grimes wat mij betreft de nieuwe Annie Lennox van de muziekwereld. Een tikkeltje vreemd, maar verwennerij voor je oren.

12. Burial & Four Tet – Nova

Wellicht hebben dachten de twee grootheden uit de Engelse post-dubstep aan een nachtelijke strandwandeling toen zij dit nummer samen maakten. “Nova” is een sfeervol nummer dat perfect zal voldoen als het laatste liedje die je luistert voordat je thuiskomt van een goed feest en waar je met een glimlach aan terug denkt.

11. Usher – Climax

Aan deze track moest ik eerst wennen, maar wat een mooie samenwerking is het geworden tussen een van de grootheden van de moderne R&B en een van de meest productieve prodecers op het urban/dance vlak. “Climax” is een intiem en dansbaar nummer tegelijkertijd en is een van de voorlopige hoogtepunten uit Ushers lange carrière, een artiest die zich constant opnieuw uitvindt. Hetzelfde geldt voor Diplo.

10. John Talabot – So Will Be Now (feat. Pional)

fIN heet het debuutalbum van deze geweldenaar uit Barcelona en is zonder twijfel het beste elektronische album van het jaar. Lekkere deephouse en vleugje disco en techno en dat allemaal in verschillende tempo’s. Dit nummer is mijn favoriet gebleken. Luister maar en laat je meeslepen door John Talabot.

9. Alt-J – Breezeblocks

Veel Engelse bands maken het niet waar, maar Alt-J lijkt voorlopig de belofte van de ‘next best thing’ in te lossen. 2012 is voor het viertal uit Leeds een goed jaar geweest. Nadat hun debuutalbum An Awesome Wave veel lovende kritieken heeft gehad hebben zij voor veel volle zalen en festivalweides gestaan om in het najaar beloond te worden met de Mercury Prize, de belangrijkste muziekprijs van Groot Brittannië en Ierland. Hopelijk kunnen zij met de combinatie van folk, indie rock en psychedelic rock de komende tijd nog vele harten winnen want die van mij hebben zij al.

8. Jessie Ware – Running (Disclosure Remix)

Deze track behoeft geen introductie, behalve als je het afgelopen jaar naar geen enkel feestje bent geweest. Jessie Ware en Disclosure waren zonder de remix dit nummer ongetwijfeld niet zo bekend geweest als zij nu zijn. Jessie Ware zou waarschijnlijk een van de vele pop/R&B zangeressen zijn met een aardige stem en de broers Lawrence die Disclosure vormen zouden een stuk minder lang de wereld rond toeren zoals zij nu doen. Zij zullen elkaar voor altijd dankbaar zijn. En nu weer verder dansen.

7. M.I.A. – Bad Girls

“Live fast die young, bad girls do it well”, M.I.A. is een stoere dame, dat wisten wij al. Maar wanneer zal zij weer met een nieuw album gaan komen? Matangi zou afgelopen zomer uit moeten komen maar het blijft angstvallig stil vanuit de kant van mevrouw Arulpragasam. Wellicht kunnen wij nog een tijdje zoet worden gehouden met een van de meest coole videoclips die in dit jaar zijn verschenen.

6. Odd Future – Oldie

Tien en een halve minuut voor een rapnummer is lang, maar “Oldie” is alles behalve langdradig. De rapgroep staat erom bekend om vooral te choqueren, maar in de videoclip zijn het toch vooral een stel sympathieke jongens van wij bij sommigen de hormonen nog niet uitgewerkt lijken. Van Odd Future zullen wij veel blijven horen.

5. Miguel – Adorn

Een van de beste R&B nummers van 2012 komt op naam van Miguel. Het liedje straalt sensualiteit uit en is ook zeer dansbaar. De bassen in het nummer doen vooral het werk op de dansvloer. Zijn album Kaleidescope Dream is ook heel aardig te noemen. Op 22 januari 2013 zal hij het podium van Paradiso gaan beklimmen voor een demonstratie van zijn vocale kunnen. Komt dat zien en horen zou ik zeggen.

4. TNGHT – Higher Ground

Om dit nummer kon je dit jaar amper heen. Vooral op de zomerfestivals hoorde je dit nummer soms meerdere malen per dag. Hudson Mohawke en Lunice zijn een monsterverbond aangegaan en dat heeft geresulteerd in de TNGHT EP. Zestien minuten diepe, zware bassen en hyperactieve ritmes met “Higher Ground”als kookpunt. Het luid afspelen van de EP is een uitstekende manier om de relatie met je boven en/of onderburen te testen.

3. G.O.O.D. Music – Mercy

Oftewel Kanye West samen met Big Sean, 2 Chainz en Pusha T. Uiteindelijk kwam Cruel Summer pas uit in september en stelde het album teleur. Vooral na het uitbrengen van epische ‘bangers’ als dit nummer, de remix van “I Don’t Like” en “Clique”. Het is ietwat jammer, maar ik ben ervan overtuigd dat Kanye West uiteindelijk zijn muzikale wraak zal gaan nemen. Desondanks is “Mercy” hiphop haute couture van het allerhoogste niveau.

2. Kendrick Lamar – Swimming Pools (Drank)

Zuipen is het thema van “Swimming Pools” en beschrijft hoe alles leuker lijkt na de eerste paar shotjes. Het vervolg kun je wellicht wel raden. Het refrein is erg catchy en de beat van T-Minus mag er ook wezen. Verder is good kid, m.A.A.d city het beste hiphopalbum van het jaar. Kendrick Lamar is een uitstekende verhalenverteller en is een verademing tussen de vele rappers die naam en faam vergaren door te gaan rappen over onzin. Verder heeft Dr. Dre het in al die jaren slim uitgekiemd door als uitvoerend producent de belangrijkste rappers van dat moment onder zijn hoede te hebben (Snoop Dogg, 2Pac, Eminem, 50 Cent, The Game en nu Kendrick Lamar)

1. Frank Ocean – Pyramids

De crème de la crème, the top of the crop, het is Frank Ocean die dit jaar met de eer zal strijken. Hij heeft het beste nummer van 2012 gemaakt. Frank is pas 25 jaar oud, maar lijkt nu al de standaard neer te zetten voor de R&B in de komende jaren. “Pyramids” is een meesterwerk van een kleine tien minuten, een hedendaagse “Purple Rain”. Het eerste gedeelte is leuk voor op de dansvloer en op ongeveer de helft verandert het liedje in een slowjam. Talloze malen heb ik “Pyramids” al beluisterd en ik zal er de komende nog vele uren aan gaan besteden. Een klassieker. Punt.

Mo Banadji