Muziektips voor het weekend (deel 102)

Midlake
Midlake. Foto: Barbara FG

Welkom bij deel 102 van de muziekrubriek die we wekelijks voor je maken. We merken dat de tijden aan het veranderen zijn, want deze week waren we voor het eerst sinds hele erg lang weer bij een echt concert. Dat was een heerlijke ervaring. We hopen de komende tijd vaker live muziek te gaan kijken en luisteren. Van elk bezoek zal er dan een recensie op de site verschijnen. Die van Caribou in Tivoli/Vredenburg staat inmiddels online.

Album van de week: Midlake

Het kostte wat moeite om deze week één album te selecteren. De albums die deze week werden gehypet (Rosalía en Charli XCX) konden ons niet bekoren. Hoe hard we het ook probeerden. Daarom vallen we terug op de band Midlake. Ooit maakten zij met The Trials Of Van Occupanther een meesterwerk. Daarna kabbelde de carrière van de band een beetje voort. Er was geen echte doorbraak bij een groter publiek, maar wel een aantal prima albums. Ook waren er wat wisselingen in de bezetting. Toch klinkt de band nog steeds als Midlake: dromerig, ontspannend en met een intense liefde voor het maken van muziek.

De band was eigenlijk al een tijdje in een soort winterslaap, maar een paar bandleden hadden door persoonlijke omstandigheden de behoefte om hun emoties te vertalen naar muziek. Dat hoor je terug. Een schril contrast met de hypercommerciële popmuziek van Rosaliá en Charli XCX. Al vinden we overigens de nieuwe single van Rosalía (HENTAI) wel goed.

Arcade Fire

Arcade Fire is na jaren (relatieve) stilte weer terug met een nieuwe single en deze is meteen weer helemaal raak. The Lightning I, II heeft ook meteen een video gekregen waarvan de regie in handen was van Emily Kai Bock. Het album WE zal volgen op 6 mei. Daarop staan naast deze single nog 6 andere nieuwe nummers.

The Smile

Thom Yorke, Jonny Greenwood en Tom Skinner delen weer een nieuw nummer van hun project The Smile. Bij Skrting on the Surface hoort ook een bijzondere video. We zien Yorke onder de grond in een verlaten tinmijn in Cornwall. De film is geschoten op zwart-wit 16mm analoog. Voor het ontwikkelen van de film is water uit de mijn gebruikt.

Father John Misty

Over bijzondere videoclips gesproken. Father John Misty heeft er deze week ook een voor ons. De video bij het wonderschone Goodbye Mr. Blue is gefilmd in en rond de Bulgaarse hoofdstad Sofia en draait om een bijzondere familiereünie.

Mavis Staples & Levon Helm

In 2011 doken Mavis Staples en Levon Helm de studio in om live een album op te nemen. De twee zijn natuurlijk al lange tijd muzikale vrienden. Dat zie je bijvoorbeeld in de prachtige documentaire The Last Waltz uit 1978 waarin Mavis Staples te gast is bij het afscheidsconcert van The Band (waar Levon Helm in drumde). In de clip bij het nummer You Got to Move zie je hoe veel plezier de twee hebben in het maken van muziek. Het bleken ook een van de laatste opnamen van Helm te zijn, die in april 2012 overleed. Het album Carry Me Home komt uit op 20 mei.

Vundabar

TikTok is momenteel een van de belangrijkste platformen voor muzikanten. Het kan zomaar zo zijn dat je als redelijk onbekende band plots doorbreekt bij een miljoenenpubliek. Dit overkwam bijvoorbeeld het trio Vundabar. Hun nummer Alien Blues komt uit 2015, maar ging de laatste maanden lekker viral op TikTok met meer dan een miljoen views per dag. Dit zorgde op zijn beurt weer dat de band deze week hun tv-debuut mocht maken. Luister goed naar de tekst en je begrijpt waarom de jonge generatie zo fan is van dit nummer.

De Toegift

We schreven een paar weken geleden ook al over De Toegift. Dat we dat nu weer doen is een bewijs dat we onder de indruk zijn van deze beginnende band uit Zeeland. Nollestrand is een prachtig melancholisch nummer over herinneringen uit je jeugd.