Caribou pakt de draad weer op

Caribou in Utrecht

Wat hebben we er lang op gewacht. Eindelijk was Caribou in Nederland op een podium te bewonderen en konden we de prachtige nummers van het album Suddenly live horen.

Dat album had alles in zich om van Caribou een festivalfavoriet te maken, maar Corona maakte alles anders. Gelukkig is de muziek van Caribou zo veelzijdig dat het ook prima te luisteren was tijdens het thuiswerken of met je huisgenoten op de bank. Nummers als Never Come Back deden hunkeren naar volle dansvloeren, maar die gevoelens moesten voor lange tijd in de koelkast.

Even wennen

Gelukkig ziet de wereld er twee jaar later anders uit. Corona is niet weg, maar eenmaal binnen in de Ronda in Tivoli/Vredenburg leek plotseling alles weer als vroeger. De drukte was even wennen, maar al snel hadden we een mooi plekje in de buurt van bekenden en de bar. Sofia Kourtesis mocht openen en draaide het publiek warm met haar fijne beats en vrolijke presentatie.

Een uurtje later was het de beurt aan Caribou, een band die zich niet makkelijk in een hokje laat plaatsen. Het is muziek die het prima doet als achtergrond, op de koptelefoon of op de dansvloer. Heel subtiel bouwde Dan Snaith en zijn band de set op naar een climax. Vroeg in het optreden hoorden we al favorieten als Odessa en Bowls, maar het was vooral de finale die overtuigde en overrompelde.

Spanning

Sun was die aftrap van die finale. De band smeerde het nummer uit tot een extatische jam van een kwartier. Vooral de manier waarop Snaith achter de drums de spanning steeds verder opvoert was genieten. Daarna volgden klappers als Home en Never Come Back. Toen de band kort het podium verliet voordat ze aan de toegift begonnen hoorde je overal in het publiek mensen de regel Can’t Do Without You uit het gelijknamige nummer zingen.

Toen de band aan het nummer begonnen viel alles op zijn plaats. Overal zagen we gelukzalige gezichten en dansende lichamen. Als geen ander weet Caribou een somber thema te koppelen aan euforische muziek. Als of er bij iedereen die er bij was een last van de schouders viel. We kunnen en mogen weer en we willen nooit meer zonder live muziek en het fijne gevoel als je op een volle dansvloer staat.

Setlist

New Jade
Odessa
Our Love
Mars
Lime
Bowls
Silver
You and I
Ravi
Sun
Home
You Can Do It
Never Come Back

Can’t Do Without You