Muziektips voor het weekend (deel 137)

Weyes Blood
Weyes Blood. Foto: Neelam Khan Vela

Het gaat een perfect weekend worden om heerlijk thuis muziek te luisteren. De weersvoorspellingen zijn waardeloos en in het WK Voetbal in Qatar hebben we helemaal geen zin. We gaan er nog wel op uit om een bandje te kijken in Tivoli/Vredenburg en we hebben een etentje met vrienden gepland, maar verder gaan we vooral veel (nieuwe) muziek luisteren.

Album van de week: Weyes Blood

We naderen met rasse schreden de tijd van het jaar dat er nauwelijks nog interessante nieuwe platen uitkomen. De laatste weken van het jaar kenmerken zich door jaarlijstjes, compilatie-albums en kerstmuziek. Gelukkig is er deze week nog volop keuze. Hierbij vinden we het album van Weyes Blood het meest geschikt om uit te lichten. And in the Darkness, Hearts Aglow is deel 2 van een trilogie. Opvallend zijn de rijke arrangementen met veel ruimte voor strijkers en de lengte van de nummers. Muziek om voor te gaan zitten en om op je gemak van te genieten. Zo komt de prachtige stem van zangeres Natalie Mering het best tot zijn recht.

The Smile

https://youtu.be/C06Rr2nFXk0

The Smile was deze week te gast op de Amerikaanse televisie. Daar speelden ze een energieke versie van het toepasselijke nummer You Will Never Work in Television Again.

Bruce Springsteen

https://youtu.be/zoWwimT9qWI

Het nieuwe soulalbum van Bruce Springsteen is een soort van groeibriljant. Iedere keer als we een nummer van deze plaat horen vinden we het steeds iets beter. Het beste nummer is The Boss’ versie van Nightshift, het prachtige eerbetoon aan grote soulsterren.

Kendrick Lamar

Een van de dingen waarom Kendrick Lamar zo goed is, is het feit dat hij het aandurft om grenzen op te zoeken. De videoclip bij het nummer Rich Spirit laat bijvoorbeeld een ongebruikelijke choreografie zien.

LCD Soundsystem

LCD Soundsystem is en blijft een van de beste live-acts van deze eeuw.

Fatoumata Diawara

Het Nsera is ontstaan nadat zangeres Fatoumata Diawara terugkeerde naar haar vaderland Mali. Het overweldigende gevoel dat haar overviel is omgezet in mooie, nieuwe muziek waarin Damon Albarn ook te horen is.

Romy

Romy van The xx heeft voor haar nieuwe single wederom samengewerkt met Fred again… en dat pakt zo goed uit als bij hun vorige hit.

Abbey Road Studios

Zoals je wellicht hebt gelezen waren we vorige week op een memorabel feest in Abbey Road Studios. Niet lang daarna deelde Disney+ de trailer van een documentaire over deze beroemde studio in Londen. Op 16 december zal If These Walls Could Sing te zien zijn.

Nieuwe albums

Doodseskader

Het Belgische duo Doodseskader maakt snoeiharde metal met intrigerende invloeden uit industrial en hiphop. Zo namen ze eerder dit jaar een opvallende cover op van Nonstop van Drake. Op het album Year One weten ze vooral te beuken en maken de brute grunts en de moddervette productie diepe indruk.

Richard Dawson

Richard Dawson weet al een flink aantal albums te imponeren met zijn prachtige folk. Op zijn nieuwste plaat durft hij het experiment aan te gaan en opent hij met een nummer dat maar liefst 41 minuten duurt. Op prachtige wijze weet hij hierin de spanning op te bouwen waardoor geen minuut overbodig klinkt. Ook de rest van het album maakt blijvende indruk.

Queen

The Miracle van Queen uit 1989 is misschien niet hun beste album, maar de singles I Want It All, The Invisible Man en Breakthru blijven iconische hits. Op deze deluxe heruitgave staat al bonus allerhande extras als demo’s en remixen.

Michael Jackson

Het is al weer 40 jaar geleden dat Thriller van Michael Jackson uitkwam. Daar moet natuurlijk bij stil worden gestaan met een mooie uitgave van het iconische album. Thriller 40 heeft lekker veel bonustracks waaronder bijvoorbeeld Starlight, een vroege versie van het nummer Thriller.