Muziektips voor het weekend (deel 144)

Véras - Het Niets

Welkom in een nieuw jaar. Ook in 2023 gaan we door met onze wekelijkse muziektips. We zijn heel benieuwd naar wat de komende 12 maanden ons op muzikaal gebied gaan brengen. Welke albums gaan indruk maken? Welke concerten en festivals worden onvergetelijk. 2023 ligt voor ons als een vrijwel onbeschreven blad. Toch zijn er nu al muzikanten die onze muzikale aandacht weten te vragen. Waaronder het eerste album van de week van 2023.

Album van de week: Véras

Véras Fawaz is met recht de eerste muzikale verrassing van 2023. We kenden al wel het eerdere werk dat hij uitbracht, maar op het album Het Niets tilt Véras zijn muziek naar een indrukwekkend hoog niveau. In vrijwel iedere recensie of omschrijving zal waarschijnlijk een verwijzing naar Spinvis opduiken. Daar doet deze muziek zeker ook regelmatig aan denken, maar Véras gaat verder en dieper. We horen ook housebeats, raps van Gotu Jim en Ray Fuego en een wonderschoon duet met Jeanne Rouwendaal van Wies. Nederlandstalige popmuziek zat de afgelopen jaren al flink in de lift. Véras zet met gemak deze trend door in het nieuwe jaar.

The Smile

De eerste video die Bob Boilen van de serie Tiny Desk Concert met ons deelt dit jaar is direct een spectaculaire. Niemand minder dan supergroep The Smile was te gast. Het drietal bracht als gast saxofonist Robert Stillman mee om de muziek nog meer diepgang te geven. Onaards goed.

IDLES

https://youtu.be/d3VZoanVoVQ

In de show van Jimmy Fallon was deze week de rockband IDLES te gast. Zij zorgden voor een zeer intense show waarin de bandleden alles gaven. IDLES is met recht een van de best live-bands van dit moment.

Nieuwe albums

Iggy Pop

Iggy Pop is inmiddels al 75 jaar oud, maar hij weet nog steeds wat rocken is. Op zijn nieuwe album EVERY LOSER laat hij horen niet onder te doen voor jongere generaties rockers. Ook album nummer 20 van Iggy maakt indruk, maar om eerlijk te zijn is zijn beste werk nog steeds te vinden in eerder decennia.

Anti-Flag

Ook punkband Anti-Flag uit Pittsburgh is al flink wat jaren muzikaal actief. De melodieuze punk nodigt uit tot lekker meeschreeuwen, maar weet tegelijkertijd ook oprecht activistische teksten mee te geven aan de luisteraar. Fijne punk van een band met het hart op de juiste plek.