Arcade Fire zet fans op het verkeerde been

arcade fire

Arcade Fire blijft zichzelf vernieuwen. Op hun nieuwste album Everything Now gaat de Canadese band verder op de weg die ze met Reflektor waren ingeslagen. Dat is wel even wennen voor de fans van het eerste uur.

De titelsong van het album sloeg in als een bom. Iedereen had er een mening over. En vrijwel iedereen liet daarbij het woord ABBA vallen, zowel in positieve als in negatieve zin. Waar bij Reflektor James Murphy van LCD Soundsytem zijn stempel op het geluid van de band mocht drukken doet nu Thomas Bangalter van Daft Punk dat. En dat verschil hoor je. En daar moet je van houden. Persoonlijk denk ik dat Everything Now een geniaal liedje is en dat Arcade Fire een gedurfde stap zet door zichzelf muzikaal te blijven vernieuwen.

Dat ze nog niet helemaal precies weten wat die nieuwe koers moet zijn, merk je als je het album gaat luisteren. Na een kort intro opent Everything Now heel sterk met de titeltrack en Signs of Life. Creature Comfort wat daarna volgt klinkt al wat meer als klassieke Arcade Fire, al hoor je wel ronkende synths op de achtergrond.

Reggae

Peter Pan en vooral Chemistry vallen op vanwege de reggae-invloeden. Dat is even wennen voor wie Arcade Fire vooral kent vanwege de intense en meeslepende indierock, maar slecht is het allemaal zeker niet. In het tweede deel van Chemistry hoor je sterk de invloeden van Daft Punk en waart de geest van Robot Rock rond op het album.

Daarna gebeurt er iets vreemds: luisteraars krijgen twee keer hetzelfde liedje te horen. De eerste keer in een snelle rockversie en daarna als countrysong met subtiele strijkers. Als losse track is Infinite Content niet zo heel bijzonder, maar als tweeluik zet het je op het verkeerde been. Er zijn dus blijkbaar ook andere manieren om een spannend album te maken dan alleen maar met goede liedjes op de proppen komen.

Bewust vals en heel erg mooi

Om eerlijk te zijn zakt de plaat qua niveau dan een beetje in. De tracks klinken, mede door de vette productie, best lekker, maar memorabel is het nergens. Tot we het laatste nummer We Don’t Deserve Love aankomen. Dit is de Arcade Fire die de fans zo graag horen. Een intiem en meeslepend liedje. De begeleiding, die soms bewust vals is, zorgt dat je je aandacht vast blijf houden. Dit is echt heel erg mooi.

Met Everything Now zet Arcade Fire de luisteraar al dan niet bewust een paar keer op het verkeerde been. De muziek is nergens slecht, maar lost soms gewoonweg de verwachtingen niet in. Maar als het goed is, dan is het ook meteen heel erg goed.