Muziektips voor het weekend (deel 125)

Tim Knol

Is een 125ste editie een mijlpaal? Wij vinden van wel! We vieren het door dit weekend een bezoek te brengen aan een lokaal festival met bier en bandjes waar we ook nog eens een paar uurtjes mogen DJ-en. Erg leuk! Tussendoor genieten van een paar prachtige nieuwe albums die deze week zijn uitgekomen.

Album van de week: Tim Knol

Geluk kun je afdwingen. Ik bedoel dan niet het winnen van de loterij of dat soort materiële dingen, maar het gelukzalige gevoel van goed in je vel zitten. Tim Knol dwong dit af door zijn levenswijze drastisch om te gooien. Minder alcohol, gezonder eten, lekker sporten. Én hij verhuisde vanuit het overvolle Amsterdam naar een rustigere omgeving.

Hoe Knol zich nu voelt laat hij weten met de titel van zijn nieuwe album: Lightyears Better. Op dit album rekent hij ook direct af met het cliché dat alleen gekwelde geesten goede kunst kunnen maken. Lightyears Better is namelijk zijn beste album. Tim Knol baalt van zelfvertrouwen en weet dit om te zetten in een serie tijdloos mooie liedjes.

Braxe + Falcon & Panda Bear

Alan Braxe en DJ Falcon vormen sinds kort samen een duo: Braxe + Falcon. Dit jaar hebben ze al een aantal singles op ons afgevuurd waarvan Step by Step de meest recente is. Bij dat nummer hebben ze de hulp ingeroepen van Panda Bear die de vocalen verzorgt. Beide heren hebben een belangrijke rol gespeeld in de bloei van de Franse housemuziek rond de eeuwwisseling. Zo was Alan Braxe een van de leden van Stardust (van Music Sounds Better With You) en werkte DJ Falcon regelmatig samen met Daft Punk. Bijvoorbeeld aan het nummer Contact.

Björk

Deze week kondigde Björk album nummer 10 aan. In een interview met The Guardian liet ze weten dat muzikale invloeden voor het album Fossora onder andere bestaan uit de basklarinet en gabberbeats. Erg interessant. Wie meer wil weten over de unieke muziek waarop Björk haar muziek componeert komt er de podcast Björk: Sonic Symbolism. Daarin zal ze uitgebreid al haar albums bespreken.

Op 1 september verschijnen de eerste 3 afleveringen die stilstaan bij de albums Debut, Post en Homogenic.

Nieuwe albums

Julia Jacklin

Julia Jacklin is een singer-songwriter die een flinke dosis indie en een snufje alt-country in het muziek verwerkt. Met het album lijkt ze steeds beter en beter te worden. PRE PLEASURE is album nummer 3 en laat op alle vlakken progressie horen en staat vol met aanstekelijke melodieën en persoonlijke teksten.

Ezra Furman

Met de soundtrack voor de serie Sex Education wist Ezra Furman een groot publiek te bereiken met haar sterke liedjes. All Of Us Flames is het eerste album na dat succesvolle project en ook haar eerste album als transvrouw. Dat maakt dit tot een belangrijke plaat. Of zoals Furman het zelf zegt: “I wanted to make songs for use by threatened communities, and particularly the ones I belong to: trans people and Jews.”

JID

De uit Atlanta afkomstige rapper JID doet het wat albums uitbrengen betreft rustig aan. De voorganger van The Forever Story komt namelijk uit 2018. Een enorm lange tijd is een genre waar trends zich razendsnel opvolgen. Gelukkig doekt JID niet aan trends en brengt hij klassieke klinkende hiphop van een hoog niveau.

Machine Head

Metalband Machine Head heeft zichzelf vernieuwd met een nieuwe drummer en gitarist. Dat zorgt voor flink wat energie en vooral een band die weer lekker fel en strak klinkt. Zanger Rob Flynn bedacht dat album nummer 10 een conceptalbum moest worden. Dat zorgt voor een interessant verhaal dat je via de teksten kunt volgen, maar ook voor overbodige klinkende tracks van minder dan een minuut. De rest is gelukkig wel dik in orde.

Tot slot: