Muziektips voor het weekend (deel 84)

Idles
IDLES. Foto: Tom Ham

Inmiddels zijn we al weer aangekomen bij de 84ste editie van onze wekelijkse muziekrubriek. Ook deze week delen wij graag weer met jou de beste nieuwe releases, mooie video’s en andere muzikale tips. Veel luisterplezier.

Album van de week: IDLES

Sinds hun debuut Brutalism zijn we groot fan van de Britse punkband IDLES. Bij het derde album leek de progressie een beetje zoek. Het klonk als meer van hetzelfde. Op nummer vier heeft de band zichzelf opnieuw uitgevonden. De recente single The Beachland Ballroom was daarvan al een mooie voorbode. Sinds vandaag is er het album Crawler en daarop klinkt IDLES zelfverzekerder dan ooit. Het geluid is divers en tekstueel ijzersterk. Het lijkt erop dat de eerste drie albums slechts een aanloop waren en dat IDLES nu eindelijk de potentie die in de band schuilt heeft ontdekt.

Mdou Moctar

In april 2022 komt Mdou Moctar met zijn gelijknamig band voor 2 optredens naar Nederland. Een dikke aanrader voor iedereen die op zoek is naar avontuurlijke gitaarmuziek. Toeareg Mdou Moctar combineert heel fraai Afrikaanse geluiden met het gitaarspel van bijvoorbeeld Jimi Hendrix. Hoe mooi dat klinkt kun je ontdekken in de video Live at the Niger River. Op een kleedje bij de rivier buiten de stad Niamey speelt de band de nummers Tala Tannam, Bissmilahi Atagh, Ya Habibti en Chismiten.

Billie Eilish

Niet zo lang geleden bracht Billie Eilish een bezoekje aan Sesamstraat. Daar zong ze samen met Graaf Tel een aangepaste versie van haar nummer Happier Than Ever. Het schijnt dat ze nog meer avonturen heeft beleefd in Sesamstraat, maar dat deze aflevering pas volgend jaar zomer te zien zal zijn. Ook Kacey Musgraves en Anderson .Paak zullen in het nieuwe seizoen van de Amerikaanse Sesame Street te zien en te horen zijn.

Nieuwe albums

Silk Sonic

Een van de leukste muzikale verrassingen dit jaar was Silk Sonic, een samenwerkingsproject van Bruno Mars en Anderson .Paak. De eerste singles lieten mierzoete en gladde soul horen, maar dan wel zo goed dat het geen kitsch genoemd mag worden. Het album An Evening with Silk Sonic gaat door op die weg.

Damon Albarn

Damon Albarn komt graag op IJsland. Het schijnt dat hij mede-eigenaar is van de Kaffibarinn, een beruchte spot in het uitgaansleven van Reykjavik. Ook verwondert hij zich regelmatig over de prachtige natuur op het eiland. Dit inspireerde hem tot het maken van het album The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows. In vergelijking tot Albarns werk met o.a. Blur en Gorillaz klinken de nummers op dit album zeer ingetogen, maar wie de tijd neemt zal ontdekken hoe mooi de muziek is.

Pip Blom

De Nederlandse Pip Blom heeft met haar band al heel veel muzikale harten veroverd. Het lijkt erop dat ze in het buitenland meer waardering krijgt dan hier in Nederland. Gun het nieuwe album daarom een luisterbeurt en ontdek de heerlijke indierock van Pip Blom.

Makthaverskan

De Zweedse band Makthaverskan maakt donkere indierock met de vocalen van Maja Milner als prachtig lichtpuntje. Voor de liefhebbers van bands als Lush en Ride.

Dave Gahan

Frontman Dave Gahan van Depeche Mode gaat op dit album op de solotour. Samen met de band Soulsavers, met wie hij al twee keer eerder een album maakte, zingt hij een flink aantal covers van zijn favoriete nummers. Zo hoor je nieuwe versies van nummers van onder andere Neil Young, PJ Harvey, Bob Dylan en Elmore James.

Tim Knol

Onder de naam Lost & Found toerde Tim Knol door het land langs voornamelijk theaters. Daar speelde hij ingetogen versies van eigen nummers afgewisseld met mooie covers. Dat beviel zo goed dat hij de nummers thuis opnieuw opnam. Deze opnamen gaf hij uit als de Lost & Found tapes. Via zijn eigen netwerk verkocht hij de tapes aan zijn fans. Nu is er een compilatie van het allerbeste van deze sessies.