Muziektips voor het weekend (deel 29)

Autechre - Sign

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Autechre, Tom Petty en Black Thought.

Autechre

Het elektronische duo Autechre heeft de naam nogal moeilijke muziek voor specifieke fijnproevers te maken. Dat neemt niet weg dat hun nieuwe album Signs zeker de moeite van het luisteren waard is. Na een paar nummers zul je dan ontdekken hoe spannend en gelaagd de composities van Autechre zijn. Zeker als je er de tijd voor neemt en bijvoorbeeld rustig met een koptelefoon gaat luisteren. Er gaat dan een spannende, nieuwe wereld voor je open. Een wereld die helemaal niet zo exclusief en snobistisch is als het (onterechte) imago van de band.

Django Django x MGMT

Spirals van Django Django is al weken een van onze favoriete liedjes. Nu is er een heerlijk psychedelische remix door niemand minder dan MGMT. Bij de remix is ook een toepasselijke video gemaakt vol hypnotiserende beelden.

Julia Jacklin

De Australische singer-songwriter Julia Jacklin combineert op fraaie wijze folk en indie. De titel van haar nieuwe single verwijst naar het moment dat de Australische overheid een lockdown aankondigde en de zangeres snel een plek moest kiezen om die lockdown door te brengen. Na 5 jaar non-stop op tournee te zijn geweest, zat ze opeens wekenlang in Perth. Gelukkig wist ze dit om te zetten in een mooi liedje. Het nummer is als 7″ uitgebracht als onderdeel van de Singles Club van platenlabel Sub Pop.

Iceland Airwaves

verslag van festival Iceland Airwaves

2020 is het jaar van de afgelaste festivals. Toch bleef ik lange tijd hoop houden dat één festival toch nog door zou gaan. Iceland Airwaves is immers in november en op het redelijk ongeschonden IJsland. Althans, dat dacht ik lange tijd. Inmiddels is ook dit festival afgelast en verplaatst naar 2021. Om fans toch wat te kunnen bieden en om wat broodnodige inkomsten te genereren is dit jaar een digitale editie van het festival met een mooi aanbod IJslandse artiesten.

Je kunt online een ticket ko voor het hele festival of kiezen voor 1 dag of een specifiek concert. Bijvoorbeeld van Ásgeir of Ólafur Arnalds. Andere artiesten op dit festival zijn onder andere Of Monsters and Men, DADI FREYR, Emilíana Torrini & Friends, Hatari, Vök en MAMMÚT.

Clipping

Clipping is een naam om in de gaten te houden. Het Amerikaanse trio maakt hiphop met invloeden uit noise en industrial. Muziek om lekker hard te zetten. Op 23 oktober verschijnt het album Visions of Bodies Being Burned. Deze trippy lyric-video is daarvan een mooi voorproefje.

Nieuwe albums

Matt Berninger

De zanger van The National komt vandaag met een solo-album. De productie is in handen van Booker T. Jones (van Booker T. & the M.G.’s). Het album Serpetine Prison is hierdoor een mooie combinatie van de prachtige stem van Matt Berninger met een ingetogen muzikale omlijsting. De perfecte herfstplaat.

Kevin Morby

De laatste weken bracht Kevin Morby steeds een nieuw nummer van zijn album uit. Daarom dook hij steeds in mijn Release Radar en andere lijstjes met nieuwe muziek op. Een slimme truc die steeds meer artiesten gebruiken. Zodoende zijn bij de eerste luisterbeurt van Sundowner de meeste liedjes al in mijn hoofd genesteld. Het is een heerlijk ontspannen indieplaat geworden die dankzij het gebruik van een four-track Tascam 424 recorder lekker lo-fi klinkt.

Open Mike Eagle

In een te groot aanbod van middelmatige rapsongs met patserige en vrouwonvriendelijke teksten is de muziek van Open Mike Eagle een verademing. De rapper uit L.A. verwerkt op zijn album een aantal persoonlijke tegenslagen en kreeg daarbij muzikale hulp van producer Jacknife Lee die we vooral kennen van zijn werk voor rockbands als U2, Snow Patrol en Bloc Party.

Black Thought

Nog meer intelligente kwaliteits-hiphop komt van Black Thought, bekend als rapper van The Roots. De band heeft al een tijd niets uitgebracht, maar deze soloplaat verzacht dat leed. Black Thought laat 13 nummers lang horen dat hij hoog aan de top staat als het aankomt op rapskills en slimme teksten. Als hij op het nummer Good Morning ook nog eens hulp krijgt van Pusha T en Killer Mike krijg je zomaar de crème de la crème van de hiphop voorgeschoteld. Ook de gastrol van Schoolboy Q in Steak Um is gedenkwaardig.

Tom Petty

Het was de bedoeling dat Wildflowers van Tom Petty een dubbelalbum zou worden, maar de platenbaas van Warner Bros wilde dat niet en eiste dat er maar maximaal 15 nummers op het album zouden komen. Nu 25 jaar later kunnen we eindelijk horen wat Tom Petty samen met producer Rick Rubin voor ons in petto had. Wildflowers & All the Rest bevat de 25 nummers van het originele album aangevuld met home recordings en concertopnamen.