Muziektips voor het weekend (deel 129)

Makaya McCraven
Makaya McCraven. Foto: Sulyiman

Hoera! Het is weer vrijdag. Tijd om het weekend in te duiken en van muziek te genieten. We delen graag met je wat ons de laatste tijd muzikaal is opgevallen.

Album van de week: Makaya McCraven

Sommige albums klinken anders afhankelijk van de manier waarop je er naar luistert. Zo klinkt In These Times van Makaya McCraven als relaxte jazz als de muziek zachtjes op de achtergrond klinkt. Schroef je het volume op en luister je meer aandachtig naar deze plaat dan hoor je hoe complex en gelaagd het werk van McCraven is. De nummers die je hoort zijn het resultaat van behoorlijk wat sessies met bevriende muzikanten in de afgelopen jaren. Vervolgens is Makaya McCraven flink gaan knippen, plakken en samplen. Zonder dat dat ten koste gaat van de flow van de composities. Op In These Times is zo veel te horen en het klinkt allemaal zo goed. Makaya McCraven heeft met dit album definitief een plek veroverd in de wereldtop van de jazzmuziek.

Björk

Volgende week komt het nieuwe album van Björk uit. Het nummer ancestress is het derde nummer dat de IJslandse zangeres voor de release met ons deelt. De relatie tussen Björk en haar overleden moeder Hildur Rúna Hauksdóttir staat centraal: “When I was a girl, she sang for me/ In falsetto lullabies, with sincerity.” De video is gemaakt door Andrew Thomas Huang en zit vol symboliek over leven en dood.

The 1975

Ook The 1975 deelt regelmatig nieuwe muziek in aanloop naar hun volgende album. All I Need To Hear is een simpele, maar wonderschone ballad. Het lijkt er sterk op dat deze band alles wat ze doet in goud kan veranderen.

Nieuwe albums

Beth Orton

Rond de eeuwwisseling maakte Beth Orton een aantal sterke albums en was ze regelmatig te gast bij acts als The Chemical Brothers en Red Snapper. Daarna bleef het lang stil. Er was nog wel muziek en er waren optredens, maar die waren gewoonweg minder goed. Tot er dit jaar plots een aantal heel goede singles verschenen. Op het album Weather Alive zet ze die sterke lijn voort.

Vieux Farka Touré & Khruangbin

Vieux Farka Touré is natuurlijk de zoon van de beroemde Malinese bluesgitarist Ali Farka Touré. Vooral het album Talking Timbuktu dat hij opnam met Ry Cooder is legendarisch goed. Zijn zoon eert zijn muziek nu met een serie covers die hij opnam met de alleskunners van Khruangbin. Je zou wellicht kunnen zeggen dat de Texaanse band net even te veel zijn stempel drukt op de muziek, maar dat neemt niet weg dat het allemaal verdomd lekker klinkt.

Volg onze playlist en blijf op de hoogte van nieuwe muziek