Muziektips voor het weekend (deel 145)

Gaz Coombes
Gaz Coombes

Als muziekjaar is 2023 nu echt serieus begonnen. Er verschijnen weer wekelijks genoeg nieuwe albums om bij stil te staan. Iets wat we wel kunnen gebruiken met het vreselijke weer van de afgelopen dagen. Binnen zitten met goede muziek uit de speakers is de remedie tegen de grauwe winter, die eigenlijk geen winter is.

Album van de week: Gaz Coombes

Als men terugblikt op de goede jaren van de Britpop ziet men vaak de geniale band Supergrass over het hoofd. Wat hebben die een hoop fantastische muziek gemaakt. Frontman Gaz Coombes is nog steeds muzikaal actief en de muziek die hij solo maakt is dik in orde. Ook zijn gitaarspel is nog steeds sprankelend.

Everything But The Girl

Voor het eerst in 24 jaar is er nieuwe muziek van Everything But The Girl. De nieuwe single Nothing Left To Lose klinkt veelbelovend.

Sipligunj & Bhairava

Een mooie ontwikkeling bij de Golden Globes deze week. In de categorie beste liedje ging de prijs niet naar genomineerden als Rihanna, Lady Gaga of Taylor Swift, maar naar het energieke lid Naatu Naatu uit de Tollywood-film RRR. Wie het lied luistert en naar de bijbehorende scene uit de film kijkt kan niet anders dan concluderen dat het winnen geheel terecht is.

Self Esteem

https://youtu.be/Uejah6bj7Uc

Een van de beste popzangeressen van dit moment is Self Esteem. Deze week was ze voor het eerst op de Amerikaanse tv te zien. Hopelijk zorgt dat voor de nodige aandacht, want wij hebben het gevoel dat het grote massa publiek nog over het hoofd ziet.

Dreamagine

chatGPT is veel in het nieuws en kent zowel voor- als tegenstanders. Muzikant Rob Burkhard wilde wel eens weten of het programma ook een liedjestekst kon schrijven. Binnen 30 seconden had de software de tekst voor Is it me or AI, for heaven’s sake klaar. De muziek heeft Rob er zelf bijgemaakt.

Nieuwe albums

Belle and Sebastian

Na de release van hun vorige album bleven nog flink wat liedjes liggen die Belle and Sebastian had opgenomen in dezelfde sessies. Deze hebben nu hun plek gevonden op een nieuw album. Het geheel is misschien wat inconsistent, maar tegelijkertijd heeft het spontane ook zijn charme.

Margo Price

Margo Price voegt een volgend uitstekend album tot aan haar toch al rijke oeuvre. De gastrollen voor Sharon van Etten en Lucius geven een idee in welke richting de carrière van deze countryzangeres zich begeeft.