Muziektips voor het weekend (deel 44)

Black Country, New Road

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Vampire Weekend, Foo Fighters en Sophie Straat.

Black Country, New Road

Dé plaat die je dit weekend moet horen is het debuutalbum van het Britse Black Country, New Road. Deze band brengt avontuurlijke muziek die onmogelijk in hokjes te stoppen is. Post-punk, jazz, klassiek en klezmer wisselen elkaar in een strak tempo af. Mensen die de band al langer in het vizier hadden, zal het opvallen dat sommige nummers een nieuw arrangement hebben gekregen.

De band heeft duidelijk goed nagedacht over wat ze met de wereld willen delen. For The First Time is een debuut om van te dromen. De muziek is experimenteel en gewaagd, maar tegelijkertijd heel fijn om naar te luisteren. Nee, het valt niet mee om Black Country, New Road met woorden te omschrijven. Beter is het om de muziek voor zich te laten spreken.

Margo Price & Swamp Dogg

Het afgelopen jaar hebben we veel prachtige covers van de liedjes van John Prine voorbij zien komen. Ook in 2021 staat de muziek van Prine nog steeds in de schijnwerpers. En terecht. Dit keer is het de opkomende country/Americana-ster Margo Price die samen met de eigenzinnige Swamp Dogg het hartverscheurende Sam Stone ten gehore brengen.

Adrianne Lenker

Hoe puur wil je het hebben. Adrianne Lenker reisde af naar de Wild Heart Ranch in de buurt van het beroemde natuurgebied Joshua Tree, stapte daar uit de auto en begon te dansen op haar nummer forwards beckon rebound.

Folamour

De Franse DJ/producer Folamour is bekend vanwege zijn heerlijke disco grooves. Bekendheid kreeg hij onder andere toen hij met een remix van ABBA het publiek gek maakte tijdens een sessie voor Boiler Room. Binnenkort komt zijn derde solo-album uit en met de single Just Want Happiness laat hij horen dat hij zijn muzikale horizon steeds weet te verbreden. Net als het beeldformaat van zijn videoclips.

Sophie Straat & Goldband

Smartlappen-zangeres Sophie Straat gooit het met haar nieuwe single over een andere boeg. Samen met Goldband brengen ze een aanstekelijke ode aan de jaren ’80. Het geluid doet erg aan Doe Maar denken, maar de boodschap van het nummer Tweede Kamer is helemaal van deze tijd. Er zijn te weinig vrouwen te vinden in de Tweede Kamer, dus stem op een vrouw.

Nieuwe albums

The Weeknd

Dit weekend zal The Weeknd een optreden geven tijdens de pauze van de Super Bowl. Heel slim komt nu een album uit met al zijn hits. Als je die zo achter elkaar luistert, kan je niets anders concluderen dat hij die plek op het podium in het Raymond James Stadium in Tampa meer dan verdiend heeft.

Foo Fighters

De Foo Fighters staan al jaren hoog aan de top. En ook hun nieuwste album klinkt weer vanouds goed. Heel subtiel klinken er hier en daar wat experimentele uitstapjes, maar bovenal weet deze plaat weer heerlijk te rocken.

J Dilla

Platenlabel BBE heeft februari 2021 uitgeroepen tot Dilla Month. Er zal dus heel veel muziek van de legendarische producent en MC J Dilla worden uitgebracht. De aftrap is met een luxe heruitgave van het album Welcome 2 Detroit dat 20 jaar geleden uitkwam. In totaal bestaat the 20th Anniversary Edition uit 46 tracks. Veel outtakes, demo’s en instrumentale versies. Het laat goed horen hoe geniaal en vooruitstrevend het werk van J Dilla was.

Ryley Walker & Kikagaku Moyo

In 2018 gaf gitarist Ryley Walker samen met de Japanse band Kikagaku Moyo een optreden op festival Le Guess Who? Dit optreden is nu uitgebracht. Het album Deep Fried Grandeur bestaat uit twee lange jams vol geïmproviseerde folkjazz, acidrock en psychedelica.

Hayley Williams

Het plan was dat Hayley Williams op dit moment op tournee zou zijn om haar album Petals For Armor te promoten. In plaats daarvan is ze maar weer de studio ingedoken om nog een album op te nemen. Deze is nu uit. FLOWERS for VASES / descansos klinkt intiem en ingetogen. Een ideaal gezelschap voor donkere, winterse dagen.

Femi Kuti & Made Kuti

Femi Kuti houdt het afrobeat-vuur dat zijn vader Fela ontstak brandend. Samen met zijn zoon Made (de kleinzoon van Fela) laat hij horen dat goede afrobeat tijdloos is en dat er helaas nog genoeg onderwerpen zijn om boze teksten over te schrijven.

Vampire Weekend

Vampire Weekend komt met twee extra, extra lange versies van nummers die op hun album Father of the Bride stonden. Samen met jazzmuzikant Sam Gendel en de experimentele band Goose is het nummer 2021 twee keer opgerekt tot een jam van 20 minuten en 21 seconden lang. De muziek is iets totaal anders van wat we van Vampire Weekend gewend zijn.