Muziektips voor het weekend (deel 157)

Feist
Feist. Foto: Mary Rozzi

Welkom bij alweer deel 157 van onze wekelijkse rubriek met muziektips. Een snelle rekensom leert dat we al 3 jaar onderweg zijn met deze muzikale tips. We hopen dat we het nog minstens zo lang kunnen blijven doen. Afgelopen week was muzikaal gezien zeer interessant voor Mixed Grill want we bezochten onder andere het Curaçao BlueSeas Festival in Willemstad. Een heerlijk festival op een droomlocatie. Het was een eer om erbij te mogen zijn. Deze week gaan we gewoon weer verder met het tippen van muziek die ons op positieve wijze is opgevallen.

Album van de week: Feist

Ook Leslie Feist zat tijdens de pandemie vaker thuis dan ze in eerste instantie van plan was. Net zoals veel collega-artiesten besloot ze deze tijd te steken in het schrijven van nieuwe muziek. De geboorte van haar dochter en het overlijden van haar vader zorgden voor inspiratiebronnen. Dat hoor je heel mooi terug in de muziek. Er is ruimte voor zowel vreugde als verdriet. Ook horen we dat Feist de tijd heeft genomen om goed over de composities na te denken. Multitudes klinkt doordacht, volwassen en vooral erg mooi.

Mixed Grill tipt

Graag willen we nog eens de aandacht vestigen op onze playlist op Spotify. Daarin staan liedjes die we graag met onze lezers willen delen. Met regelmaat zorgen we voor een update. Het zou mooi zijn als je je abonneert op de lijst en deze deelt met je muzikale vrienden. Deze week hebben we bijvoorbeeld nieuwe muziek van Elephant, Diplo, Kaiser Chiefs, The Linda Lindas en Ben Harper toegevoegd.

Romy

Romy ken je natuurlijk als de zangeres van The xx, maar ook solo heeft ze al een paar sterke nummers op haar naam staan. Voor haar nieuwste single Enjoy Your Life werkte ze samen met drie van de beste producers uit de dance-wereld: Jamie xx, Fred Again.. en Stuart Price. De sample die je in het nummer hoort, is van Beverly Glenn-Copeland’s La Vita.

Rosalía & Rauw Alejandro

Liefdeskoppel en muzikaal gelegenheidsduo Rosalía & Rauw Alejandro hebben een video gemaakt bij het nummer Vampiros dat op de onlangs verschenen EP RR te vinden is. In de clip spelen ze twee stijlvolle vampieren die dol zijn op churros en oudjes de stuipen op het lijf jagen.

Water From Our Eyes

Het liefst had Water From Our Eyes delen van Neil Young’s Cinnamon Girl gebruikt in de ‘bridge’ van True Life. Helaas kreeg de band daarvoor geen toestemming, daarom besloot het duo de afwijzing te gebruiken als inspiratie voor de tekst.

Nation of Language

Synthpoptrio Nation of Language uit New York kondigde deze week een nieuw album aan dat op 15 september uit zal komen. Een van de liedjes die daarop te horen zal zijn is Sole Obsession dat is geproduceerd door Nick Millhiser van Holy Ghost!

The National & Phoebe Bridgers

De laatste weken hebben we al flink wat nieuwe nummers van het aankomende album van The National gedeeld. Ook deze week doen we dat weer. Een duet met niemand minder dan Phoebe Bridgers kunnen we immers moeilijk negeren.

Elephant

De single Calling vonden we een van de allermooiste liedjes van 2022. Daarom zijn we erg blij dat de Nederlandse band Elephant een nieuw album heeft aangekondigd en een nieuwe single met de wereld deelt.

Nieuwe albums

Metallica

We kunnen deze week natuurlijk niet om de release van het nieuwe album van Metallica heen. 72 seasons is een album waarop je hoort dat de band erg zijn best doet om bijna 40 jaar na Kill ‘Em All nog steeds fel en relevant te klinken. Daarin zijn ze voor een groot deel geslaagd, maar je hoort ook dat de band net iets te veel zijn best doet. 72 seasons biedt een overvloed aan ideeën en is eigenlijk aan de lange kant. Gelukkig zijn er ook veel pluspunten te noemen. Bijvoorbeeld dat Kirk Hammett weer veel ruimte krijgt om zijn kenmerkende solo’s te laten horen.

Kara Jackson

Kara Jackson brak in eerste instantie door als poet. Zo was ze in 2019 en 2020 United States National Youth Poet Laureate. Inmiddels heeft ze ook een manier gevonden om haar teksten op mooie muziek te zetten. De fraaie teksten en de ingetogen, folky muziek gaan erg goed samen.