Muziektips voor het weekend deel 189

Bjork en Rosalia: Still uit de videoclip

Het is weer weekend! Tijd om alle goede, nieuwe muziek van deze week door te nemen. We naderen het einde van het jaar en daarom gaan we het de komende weken net even anders doen. Geen album van de week, omdat het aanbod in deze tijd van het jaar mager is. De komende week gaan we vooral terugblikken op muziekjaar 2023. De editie met muziektips valt een beetje tussen wal en schip. Het is net even te vroeg voor een terugblik, maar veel goede nieuwe albums zijn er ook niet.

Björk & Rosalía

Björk maakt zich terecht boos over de plannen waarbij in de ongerepte wateren rondom IJsland viskwekerijen moeten verschijnen. Daarom heeft ze een oud, niet eerder uitgebracht nummer een nieuw leven gegeven. Oral is geschreven in de periode tussen Homogenic en Vespertine, maar bleef op de plank liggen omdat ze het toch te poppy vond. Nu is er een nieuwe versie waarbij Björk samen met Rosalía zingt. Een uniek gelegenheidsduo voor het goede doel. Alle opbrengsten van het nummer gaan naar de non-profit AEGIS.

Overmono

Een van de beste elektronische acts van dit moment is Overmono. De twee broers die samen het duo vormen lieten Boiler Room filmen tijdens een optreden in Manchester. Natuurlijk staat de muziek van het in mei verschenen album Good Lies centraal. Bij de naam Boiler Room verwacht je wellicht een DJ-set, maar dat is hier niet het geval. Overmono maakt de muziek live en weet het publiek te overrompelen met een zeer energieke show.

Bonnie “Prince” Billy

Eerder dit jaar bracht Bonnie “Prince” Billy een album uit met de titel Keeping Secrets Will Destroy You. Een track met dezelfde titel ontbrak daarop, maar deze blijkt wel te bestaan. Het nummer is opgenomen met muzikanten Shahzad Ismaily, Blake Mills, Emmett Kelly en Jim Keltner plus vocalisten Lacey Guthrie, Katie Peabody en Heather Summers. Het spreekt haast voor zich dat het resultaat erg mooi is geworden.

Gossip

Een aangename verrassing: Gossip is terug van weggeweest. Voor het eerst in 11 jaar komt er een nieuw album. Hiervoor is samengewerkt met de iconische producer Rick Rubin. Crazy Again is de eerste single.

Merci, Mercy

De 23-jarige Merci, Mercy heeft al een veelbewogen leven achter de rug. Als tiener woonde ze bijvoorbeeld in Beijing en Thailand. Nu woont ze in de afgelegen Snowy Mountains in Australië. Op haar nieuwe EP is ze onder andere heel eerlijk over haar alcoholverslaving in het nummer If You Had Any Friends. Bij het nummer Lonely & Horny is een video gemaakt.

Humble the Great

Een nieuw talent om in de gaten te houden. Humble the Great laat met zijn nieuwe single Dreams een introverte kant van zichzelf horen. Heerlijke lo-fi R&B met een tekst die tot nadenken aanzet.

Tom Waits & Iggy Pop

Tom & Iggy
Still uit de film Coffee and Cigarettes

Iggy Pop heeft bij BBC Radio 6 een eigen programma waar hij regelmatig interessante gasten heeft. De uitzending van zondag 3 december belooft heel bijzonder te worden, want dan is niemand minder dan Tom Waits 2 uur lang te gast. Verwacht veel goede muziek voorzien van een flinke dosis sterke verhalen. Afstemmen of later terugluisteren, kan online via deze link. Onder de nummers die Tom Waits heeft uitgezocht zitten onder andere Bangkok van Alex Chilton, Moon River door Frank Ocean en Colorado Kool-Aid van Johnny Paycheck.