Muziektips voor het weekend (deel 48)

Pat Metheny

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere D’Angelo, Metallica en Arab Strap.

Pat Metheny

Jazzgitarist Pat Metheny slaat op Road To The Sun een prachtige brug tussen jazz en klassiek. Op het album hoor je twee composities van Metheny zelf. Eentje voor sologitaar en eentje voor 4 gitaristen. Four Paths of Light wordt gespeeld door gitarist Jason Vieaux en Road to the Sun door het Los Angeles Guitar Quartet. In sommige gedeeltes van Road to the Sun speelt Metheny zelf ook mee. Het album sluit af met een bewerking van Für Alina van Arvo Pärt, waarop je Pat Metheny hoort op een 42-snarige gitaar.

Bunny Wailer

Deze week overleed op 73-jarige leeftijd Bunny Wailer, een van The Wailers. Als kind was hij al vrienden met Bob Marley en Peter Tosh, met wie hij in 1963 de groep Wailing Wailers begon. De rest is muziekgeschiedenis.

Mdou Moctar

Gitarist Mdou Moctar kondigde deze week een nieuw album aan en deelde daarbij een nieuwe single. De videoclip bij Tala Tannam is opgenomen in Niamey in Niger. Het nummer gaat ook over deze stad en zijn omgeving en over liefde en vriendschap. Het album Afrique Victime komt uit op 21 mei

Metallica

Op 3 maart 1986 kwam het legendarische metalalbum Master of Puppets van Metallica uit. Na 35 jaar staat de muziek nog als een huis. Dat bewees de band door het nummer Battery vanuit hun oefenruimte live te spelen voor de Amerikaanse tv-show van Stephen Colbert. Voor de fans van de band is er genoeg te ontdekken in de video. Zoals de banner achter de band die ze gebruikten tijdens de Damage, Inc. tour. Alleen de visuele effecten hadden niet echt gehoeven.

Silk Sonic

Silk Sonic is een nieuw muzikaal project van Bruno Mars en Anderson .Paak. Later dit jaar komt er een gezamenlijk album en deze week kwam de eerste single. Die laat ons heerlijk gladde seventies-soul horen. De bandnaam is overigens bedacht door Bootsy Collins.

Nieuwe albums

Arab Strap

As Days Get Dark is het eerste album van de Schotse indieband Arab Strap in 16 jaar. Volgens de band gaat het album over hopeloosheid en duisternis, maar dan op een grappige manier. Een erg fijne comeback.

Fruit Bats

De band Fruit Bats opereert ergens in het prettige grensgebied tussen indie en folk. Onder leiding van frontman Eric D. Johnson presenteert de band een aangenaam, warm geluid met liedjes die een prettig gezelschap zijn.

puntjudith

Geen volledig album, maar een EP van de Amsterdamse puntjudith. Judith Rijsenbrij en haar band laten spannende Nederlandstalige popmuziek horen met een flink dosis elektronica. Liefhebbers van bijvoorbeeld Eefje de Visser moeten dit zeker even luisteren.