Muziektips voor het weekend (deel 159)

Jessie Ware
Jessie Ware. Foto: Jack Grange

Hoera, het is weer weekend. Voor veel mensen is dit weekend ook deel van de vakantie of van een lekker lang weekend, dankzij koningsdag. Genoeg redenen dus om wat lekkere muziek met je te delen. Ook als je gewoon moet werken of andere saaie, maar noodzakelijke dingen moet doen. Muziek maakt immers alles beter.

Album van de week: Jessie Ware

Zodra de eerste tonen van That! Feels Good! beginnen, begrijp je direct waar de albumtitel op slaat. Dit is muziek waar je je direct beter van gaat voelen. Jessie Ware laat horen dat disco nog steeds springlevend is en dat het genre niet onderschat dient te worden. In de juiste handen is disco zo veel meer dan slechts dansmuziek met een nostalgisch en een campy tintje. Jessie Ware laat horen waarin de echte kracht van goede disco schuilt.

Jonny Greenwood & Dudu Tassa

Het duo Jonny Greenwood (Radiohead & The Smile) en Dudu Tassa deelt een liefde voor muziek uit het Midden-Oosten. Op 9 juni brengen ze het album Jarak Qaribak uit. Wat je daarop kunt verwachten hoor en zie je in de video bij het nummer Ya Mughir al-Ghazala, waarin je de Irakese zanger Karrar Alsaadi hoort. Het lied dat hij zingt, komt oorspronkelijk uit Jemen. Voor Dudu Tassa is dit een bijzondere combinatie, want zijn vader komt uit Jemen en zijn moeder uit Baghdad.

PJ Harvey

De laatste paar jaar was PJ Harvey vooral druk met heruitgaves van oudere albums met demo-opnames als bonustracks. Nu ligt de focus weer op nieuw werk. Op 7 juli komt er een gloednieuw album met de titel I Inside the Old Year Dying. Het eerste nummer dat ze daarvan deelt is A Child’s Question, August.

Kae Tempest

Tijdens het touren blijft Kae Tempest hard doorwerken aan nieuwe muziek. Vandaag verschijnt er een EP met vier nummers die Kae tijdens een vijfdaagse tussen optredens schreef en opnam. De lead track Love Harder wordt vergezeld door een psychedelische visuele clip geregisseerd door Klub Artefak.

Julie Byrne

Ook rondom zangeres Julie Byrne was het de laatste paar jaar stil. Haar laatste album stamt alweer uit 2017. En net als bij PJ Harvey zal op 7 juli een nieuw album het daglicht zien. Het dromerige Summer Glass is de eerste voorbode en die smaakt wat ons betreft naar meer.

Lenny Kravitz

Deze week overleed muzikale legende en strijder voor mensenrechten Harry Belafonte. Een reden voor Lenny Kravitz om de studio in te duiken en hem te eren met een cover van het nummer How Long Have You Been Blind. Dit nummer is door Belafonte regelmatig uitgevoerd in de jaren ’80, maar is oorspronkelijk van Floyd “Red Crow” Westerman.

Nieuwe albums

The National

Is het erg als een band op een nieuw album vooral hetzelfde klinkt als op de voorgaande albums? Of moet er altijd progressie en vernieuwing te horen zijn? Een interessante discussie hierover zou je kunnen voeren na aanleiding van het nieuwe album van The National. Deze klinkt vooral vertrouwd en dat vinden wij helemaal niet erg.

Susanne Sundfør

Laat je niet misleiden door het gesproken intro van het nieuwe album van de Noorse Susanne Sundfør. Je zou kunnen denken dat je te maken hebt met een lastig te doorgronden avant-garde-experiment. Wie echter verder gaat met luisteren, ontdekt wat voor prachtige muziek Sundfør maakt. Wie haar muziek al kent, zal merken dat Blómi misschien wel het beste is wat ze heeft gemaakt en nieuwkomers zullen eenvoudigweg op een prettige manier verdwalen in de prachtig, gelaagde muziek.