Muziektips voor het weekend (deel 165)

Jason Isbell & the 400 Unit
Jason Isbell & the 400 Unit. Foto: Danny Clinch

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende zonnige weekend. Wij hebben deze week genoten van het energieke concert van Turnstile in Tilburg en onze redacteur Sander gaat dit weekend naar het heavy festival Into The Grave.

Album van de week: Jason Isbell & the 400 Unit

Het was deze keer best lastig om een album van de week te kiezen. Er waren meerdere gegadigden in uiteenlopende genres. Een keuze is vaak een combinatie van een momentopname en een stukje gunfactor. Dat laatste heeft vooral gezorgd dat Jason Isbell met zijn band the 400 Unit met de eer mag gaan strijken.

Al jaren maakt Jason Isbell (al dan niet samen met the 400 unit) prachtige muziek waarin elementen van americana, country en rock elkaar versterken. Weathervanes vormt daarop geen uitzondering. Als geen ander weet Isbell op alle punten te scoren. De nummers hebben diepgang, worden geweldig gespeeld en doen oprecht iets met je. Jason Isbell legt voor zichzelf de lat vreselijk hoog. Dat konden we zien in de documentaire Running With Our Eyes Closed. Zoiets is heel pittig om mee om te gaan als je direct betrokken bent, maar tegelijkertijd levert het voor de fans geweldige muziek op. Diezelfde fans weten ook dat het live allemaal nog beter is.

PJ Harvey

Deze week kondigde PJ Harvey aan dat ze op tournee gaat en daarbij ook Amsterdam aandoet. Tegen die tijd zal het nieuwe album I Inside the Old Year Dying al uit zijn. De nieuwe single I Inside the Old I Dying heeft een mooie animatie van Cristóbal León en Joaquín Cociña als video gekregen.

Nieuwe albums

Squid

Bij heel veel genres zijn we geneigd om er het woord post voor te zetten als een band nieuwe wegen aan het verkennen is. Op hun debuut was bij Squid al meerdere keren het label post te plakken, maar dit keer gaan ze nog verder. We zouden kunnen spreken van post-post-rock. Of er moet een nieuw genre worden bedacht.

Christine and the Queens

Nog zo’n iemand die muzikaal naar voren kijkt en daarbij een spannend nieuw geluid weet te maken. Vooral de manier waarop Christine and the Queens sombere onderwerpen weet om te buigen naar indrukwekkend mooie muziek is heel erg knap.

feeble little horse

In nog geen half uur weet noise-rockband feeble little horse een stevige indruk achter te laten. Heel knap klinkt de band regelmatig alsof ze elk moment gaan ontsporen, maar wie goed luistert, hoort dat dit juist absolute controle is.