Muziektips voor het weekend (deel 169)

ANOHNI
Arrow © ANOHNI

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende zonnige weekend.

Album van de week: ANOHNI and The Johnsons

Met het album My Back Was a Bridge for You to Cross keert ANOHNI terug naar de basis van haar carrière toen ze zich nog Antony noemde. De naamswijziging naar ANOHNI zorgde ook voor een muzikale ommekeer met vooral bombastisch, elektronisch werk. Nu ANOHNI haar begeleidingsband The Johnsons weer heeft omarmd is ook het geluid van toen terug. Ook al zijn er wel wat veranderingen.

Op het nieuwe album klinken meer warme invloeden van soul en het gitaarspel van Jimmy Hogarth is een fraaie toevoeging. Soms weet de band zelfs lekker te rocken, al voelen de meer ingetogen nummers vertrouwder aan. Scapegoat doet zelfs een beetje denken aan klassieke Sigur Rós. We kunnen hier met recht spreken van een mooie comeback.

Bombino

De hoge temperaturen van dit weekend vragen om wat heerlijke desert blues. Bombino brengt een swingend nummer met een mooie boodschap gezongen in het Tamasheq. Voor iedereen die deze taal niet machtig is heeft de video een ondertiteling.

Vintage Culture

Volgens DJ Mag is de Braziliaanse DJ Vintage Culture de nummer 1-house-DJ van dit moment. In zijn nieuwe single laat even horen met welke muziek hij de dansvloer weet te vullen.

Grace Carter

Soms moet je kracht gebruiken om iets te forceren. Grace Carter gebruikt haar kracht om een stevige boodschap over te brengen. Het nummer Riot gaat over de emotionele en fysieke onrechtvaardigheden waarmee zwarte mensen dagelijks worden geconfronteerd.

Nieuwe albums

PJ Harvey

De laatste jaren wist Nick Cave zijn muziek steeds verder uit te kleden totdat alleen de basis en de teksten nog overeind stonden. Met het album I Inside the Old Year Dying lijkt PJ Harvey ook deze route te volgen. Het album lijkt een overgang van oud naar nieuw. Door de kale arrangementen komen de prachtige teksten over leven, dood en verlies prachtig uit de verf.

Julie Byrne

Tijdens de opnamen van het album The Greater Wings overleed Eric Littmann met wie Julie Byrne samenwerkte aan de muziek en met wie ze ooit een relatie had. Het gemis van deze goede vriend klinkt op alles door op dit album. Je hoort het aan de intieme teksten en voelt het aan de prachtige arrangementen (waarin geen drums te horen zijn). Verlies, pijn en verdriet zijn op ontroerend mooie wijze omgezet in troostende muziek.

Gabriels

Officieel zou je dit als het debuutalbum van Gabriels kunnen zien. Na flink wat EP’s en halve albums is nu het een en ander samengevoegd. De manier van uitbrengen komt wat rommelig of misschien zelfs wel te complex over, maar als je de focus legt op de muziek, komt er heel veel goed. De stem van Jacob Lusk is bijzonder en trekt direct de aandacht. Voeg daaraan de mooie soulvolle arrangementen toe en je hebt iets heel moois in handen. Als bonus zijn ook nummers van hun zeer sterke optreden op Glastonbury toegevoegd.