Kendrick Lamar is terug met The Heart Part 5

Deze week gaat het gebeuren: rapper Kendrick Lamar gaat zijn langverwachte nieuwe album Mr. Morale & The Big Steppers uitbrengen. Vandaag hebben we als voorproefje de nieuwe single: The Heart Part 5.

Het is nog maar de vraag of het nummer op het album te horen zal zijn. Eerder kwam Kendrick Lamar ook al met nummers die The Heart als titel hadden vlak voor de release van een album. The Heart Part 4 ging bijvoorbeeld vooraf aan de release van DAMN., maar is niet te horen op dat album.

Los van dat is het natuurlijk wel erg interessant wat Kendrick Lamar met dit nieuwe nummer laat horen (én zien). Het zegt waarschijnlijk wel iets over de muzikale koers die de rapper is ingeslagen. Part 5 is geproduceerd door Beach Noise, een trio dat bestaat uit Matt Schaeffer, Johnny Kosich en Jake Kosich. Zij waren eerder verantwoordelijk voor een aantal nummers van Baby Keem. Voor dit nummer kozen ze een heerlijke sample uit I Want You van Marvin Gaye. Muzikanten Kyle Miller en Bekon zorgden voor extra muzikale invulling op de track.

Deep Fakes

De clip lijkt in eerste instantie eenvoudig. Je ziet de rapper in een simpele outfit tegen een rode achtergrond. Maar dan blijkt zijn gezicht naadloos te veranderen in die van O.J. Simpson. Later volgen ook nog deep fakes van Will Smith, Jussie Smollett, Kobe Bryant, Kanye West en Nipsey Hussle. Voor deze techniek is de hulp ingeroepen van het bedrijf Deep Voodoo, dat eigendom is van Trey Parker and Matt Stone (de makers van South Park). De keuze voor de personages waarin Lamar zich laat veranderen is niet zomaar gekozen. Ze versterken de tekst die op dat moment te horen is. Zo gaat het nummer op het moment dat Ye is beeld is over een bipolaire stoornis en als Nipsey Hussle rapt Kendrick Lamar over moord.

Mr. Morale & The Big Steppers verschijnt vrijdag 13 mei en is waarschijnlijk een dubbelalbum. Heel veel nieuwe muziek dus van Kendrick Lamar deze week.