Muziektips voor het weekend (deel 175)

Sonic Youth Live in Brooklyn 2011

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende (hopelijk) zonnige weekend.

Album van de week: Sonic Youth

Achter de schermen rommelde het al in de band (en in het huwelijk tussen Thurston Moore en Kim Gordon) maar tijdens het laatste concert van Sonic Youth in de VS verkeert de band in topvorm. Met uitzicht op de skyline van New York speelden ze een mooie dwarsdoorsnede van de indrukwekkende catalogus. De opnames waren al beschikbaar als bootleg en een soort van officieuze uitgave van de band zelf, maar nu is er een officiële release.

Op Live in Brooklyn 2011 hoor je wat voor unieke band Sonic Youth is. Stevig geworteld in de underground, maar ook interessant voor een grote groep liefhebbers daarbuiten. Vooral het gitaargeluid van Thurston Moore en Lee Ranaldo blijft boeiend. Luister maar eens naar het geweldige Sugar Kane. Dit album is een fraaie toegift van een geweldige band.

Underworld

Underworld

Noteer alvast in je agenda: op 15 en 16 maart staat Underworld in de Amsterdamse Gashouder. Een show van de iconische dance-act op zo’n mooie locatie staat garant voor een fantastische avond. Wij waren in ieder geval heel enthousiast toen de concerten werden aangekondigd. Officieel begint de voorverkoop op vrijdag 25 augustus, maar wie slim is abonneert zich op de mailinglist van Mojo. Op die manier krijg je in de loop van volgende week een linkje naar de presale. Meer info vind je op de website van Mojo.

In de tussentijd luisteren wij naar dit geweldige live-album (en gaan we kijken of we de bijbehorende DVD nog ergens kunnen vinden)

Post Malone

We vinden niet alles wat Post Malone uitbrengt even goed, maar zijn persoonlijkheid maakt vrijwel alles goed. Het is heerlijk om hem te zien genieten tijdens een sessie voor de Amerikaanse NPR. Hierin speelt hij erg mooie versies van nieuw werk en een paar klassiekers.

Talking Heads

Een van de beste concertfilms ooit keert weer terug naar de bioscoop. Studio A24 heeft Stop Making Sense van regisseur Jonathan Demme een mooie 4K-restauratie gegeven. In Noord-Amerika is de film van de Talking Heads vanaf eind september te zien in IMAX. Hopelijk is dat ook het geval in Nederland.

broeder Dieleman

De naam Broeder Dieleman zal nog een paar keer verschijnen in dit artikel. We trappen af met een playlist die Tonnie Dieleman cureerde voor platenlabel Excelsior. Wat alweer de 135ste editie is van de Excelsior Recordings Selectors-playlist. We kunnen uit eigen ervaring zeggen dat ook alle voorgaande edities de moeite van het luisteren waard zijn. De reden dat we nu deze van Broeder Dieleman uitlichten heeft twee redenen. Ten eerste: de release van het nieuwe album van broeder Dieleman (waarover verderop in dit artikel meer) én het feit dat Tonnie Dieleman een mooie focus heeft op onder andere regionale en religieuze muziek. Er valt dus genoeg te ontdekken en te genieten in deze playlist.

DJ Shadow

Het is altijd fijn om iets nieuws van DJ Shadow te horen. Zeker als het van zo’n goede kwaliteit is. Ozone Scraper is een voorbode van Shadow’s achtste album Action Adventure dat ik oktober uitkomt.

Future Islands

Deze week bracht ons ook nieuw werk van Future Islands. De kans is groot dat er binnenkort een aankondiging van een nieuw album zal volgen. Wie de band live wil zien (en dat is een aanrader!) kan begin september terecht in Paradiso en de Maassilo.

Snõõper

Een band die we heel graag live willen zien is Snõõper uit Nashville. Zij maken heerlijk opgefokte punk met een twist. Luister maar eens naar hij recent verschenen album Super Snõõper.

Nieuwe albums

broeder Dieleman

Dit is de tweede keer dat we het over broeder Dieleman gaan hebben. Zijn nieuwe album Oh mijn ziel is weer enorm verrassend. Ieder album van Tonnie Dieleman en zijn band is net weer even anders. De basis is prachtige folkmuziek in het Zeeuws-Vlaams dialect, maar met regelmaat verkent broeder Dieleman de muzikale grenzen om er zelfs af en toe buiten te gaan. Dat levert muziek op die het best tot zijn recht komt als je met aandacht luistert. Dan ontdek je pas echt goed de poëtische teksten en mooie muzikale vondsten.

Oh mijn ziel krijgt extra glans dankzij een gastrol van Baby Dee. De van oorsprong Amerikaanse woont al een tijdje in Zeeland en is goede vrienden met Tonnie Dieleman. Op de momenten dat Baby Dee haar stempel drukt hoor je dat ze ooit lid was van Antony & the Johnsons.

John Coffey

Een bruggetje slaan van broeder Dieleman naar John Coffey is makkelijker dan je denkt. Tonnie Dieleman is namelijk te gast op een van de nummers op Four. De gezamenlijke track Naaste is een mooi rustpunt in het midden van het album. Hier neemt de band even gas terug. Daarvoor en daarna is het vooral brute meezingers wat de klok slaat. Four laat horen dat John Coffey nog lang niet klaar is.

Genesis Owusu

In de basis is Genesis Owusu een rapper, maar op STRUGGLER laat hij horen dat hij veel meer is dan dat. Op het album kleurt hij heerlijk buiten de lijntjes en trekt hij zich niets aan van grenzen tussen genres.

Mick Jenkins

Is klassieke hiphop meer jouw ding? Dan moet je deze week echt even naar het nieuwe album van Mick Jenkins luisteren. Hij is in onze ogen een van de meest ondergewaardeerde rappers van dit moment.