Muziektips voor het weekend (deel 26)

Prince- Sign O The Times

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Prince, Deftones en Sufjan Stevens.

Prince

Deze week zijn er heel veel prachtige albums uitgekomen. Onderaan deze pagina geven we onze tips voor de beste nieuwe releases, maar we trappen af met Prince. Sinds vandaag is er een Super Deluxe editie uit van Sign O The Times, het beste album dat Prince maakte. In de tijd dat de plaat uitkwam (1987) was hij op de toppen van zijn kunnen en enorm productief. Prince liep over van de ideeën voor onder andere driedubbelalbums, albums onder een andere naam en een handvol andere projecten. Uiteindelijk kwam daar Sign O The Times uit.

De luxe editie bestaat allereerst uit het geniale album zelf en heeft als bonus, alle tracks die op de singles verschenen, demo’s, outtakes, een concert dat is opgenomen in Utrecht en een dvd met een uniek concert waar Miles Davis bij te gast is. Dat laatste optreden is ook tijdelijk op YouTube te zien.  Voor het album zelf kun je terecht bij de bekende streamingdiensten, maar wie het album op vinyl of cd koopt, krijgt een prachtig verpakte box met daarin naast muziek ook foto’s en essay’s.

broeder Dieleman

Voor muzikanten is 2020 een zwaar jaar. Optredens zijn bijna niet mogelijk, waardoor ze een groot deel van hun inkomsten mislopen. Tonnie Dieleman probeert er ondanks de crisis het beste van te maken. Zo ging hij zelf de straat op om zijn muziek te verkopen en maakt hij prachtig geknipte prenten. Deze laatste verkoopt hij ook via Facebook en Twitter.

Jonathan Sipkema maakte een mooie video met beelden van Tonnie Dieleman die vanuit zijn bakfiets muziek en kunst verkoopt.

Rolling Stone’s beste 500 albums

what's going on

Smaak is persoonlijk. Zeker als het aankomt op het kiezen van het beste album ooit. Toch is de lijst van muziektijdschrift Rolling Stone al jaren een goede leidraad. Voor het eerst sinds 2012 is de lijst geüpdatet en dat heeft voor flink wat veranderingen gezorgd. De lijst is opvallend minder rock-georiënteerd.

Hoge nieuwe binnenkomers zijn Beyoncé, Kendrick Lamar, Kanye West en Lana del Rey. Nirvana en Lauryn Hill zorgde voor de hoogste stijgers en Marvin Gaye nam de eerste plek over van The Beatles. De top 20 ziet er nu zo uit:

1. Marvin Gaye – What’s Going On
2. The Beach Boys – Pet Sounds
3. Joni Mitchell – Blue
4. Stevie Wonder – Songs in the Key of Life
5. The Beatles – Abbey Road
6. Nirvana – Nevermind
7. Fleetwood Mac – Rumours
8. Prince and the Revolution – Purple Rain
9. Bob Dylan – Blood on the Tracks
10. Lauryn Hill – The Miseducation of Lauryn Hill
11. The Beatles – Revolver
12. Michael Jackson – Thriller
13. Aretha Franklin – I Never Loved a Man the Way I Love You
14. The Rolling Stones – Exile on Main Street
15. Public Enemy – It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back
16. The Clash – London Calling
17. Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy
18. Bob Dylan – Highway 61 Revisited
19. Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly
20. Radiohead – Kid A

Het regenachtige weer van de komende dagen biedt een mooie gelegenheid om deze albums weer eens op te zoeken en te beluisteren.

Conway the Machine

De serie Tiny Desk Concerts van de Amerikaanse publiek omroep NPR loopt nog steeds door. Vanaf locaties op afstand laten de beste artiesten van dit moment hun werk horen in een intieme setting. Rapper Conway the Machine doet dat vanaf een plek die lijkt op een klassieke diner. Halverwege het optreden krijgt hij allerlei lekkers op tafel gezet.

Intussen laat de rapper tracks als Lemon, Front Lines en The Cow horen. Bijzonder aan Conway the Machine is dat hij vanwege een aangezichtsverlamming (Bellse parese) maar een deel van zijn gezicht kan gebruiken, maar desondanks tot een van de beste rappers van dit moment behoort.

The Doobie Brothers

Acteur Bill Murray heeft blijkbaar een eigen merk met golfkleding. In de commercials voor deze kleding neemt hij het niet zo nauw met auteursrecht en gebruikte hij bijvoorbeeld zonder toestemming muziek van The Doobie Brothers. Deze schakelden een advocaat in met een goed gevoel voor humor. Journalist Eriq Gardner kreeg de brief van de advocaat onder ogen en deelde die op Twitter.

Dear Mr. Murray:

We’re writing on behalf of our clients, the Doobie Brothers. The Doobie Brothers perform and recorded the song Listen to the Music, which Tom Johnston of the Doobie Brothers wrote. It’s a fine song. I know you agree because you keep using it in ads for your Zero Hucks Given golf shirts. However, given that you haven’t paid to use it, maybe you should change the name to “Zero Bucks Given.”

We understand that you’re running other ads using music from other of our clients. It seems like the only person who uses our clients’ music without permission more than you do is Donald Trump.

This is the part where I’m supposed to cite the United States Copyright Act, excoriate you for not complying with some subparagraph that I’m too lazy to look up and threaten you with eternal damnation for doing so. But you already earned that with those Garfield movies. And you already know that you can’t use music in ads without paying for it.

We’d almost be OK with it if the shirts weren’t so damn ugly. But it is what it is. So in the immortal words of Jean Paul Sartre, “Au revoir Golfer. Et payez!”

Sincerely,
Peter T. Paterno
of King, Holmes, Paterno & Soriano LLP

Nieuwe albums

Hou je vast voor een flink overzicht met nieuwe albums. Deze week kwam er namelijk heel veel moois uit.

Fleet Foxes

We schreven eerder deze week al over dit album, maar we willen er hier graag nogmaals aandacht aan besteden. Met Shore heeft Fleet Foxes namelijk wederom een ijzersterk album vol troostrijke muziek gemaakt.

Sufjan Stevens

Liefhebbers van indie-folk komen deze week goed aan hun trekken. Naast een nieuwe Fleet Foxes is er namelijk ook een wonderschoon mooi album van Sufjan Stevens verschenen. Opvallend aan dit album is de terugkeer van de synthesizers in zijn muziek.

Deftones

De comeback van de week is afkomstig van de Deftones. Op Ohms klinken ze als op hun beste albums, die inmiddels dik 20 jaar oud zijn. Vooral zanger Chino Moreno is in bloedvorm.

Bob Mould

Net zo onverwoestbaar als de Deftones klinkt Bob Mould (Hüsker Dü, Sugar) op zijn nieuwe album. Op Blue Hearts klinkt hij een stuk feller dan op de voorgaande albums. Er is immers ook genoeg om je boos over te maken tegenwoordig.

Hannes Minnaar

Pianist Hannes Minnaar laat zich op zijn nieuwe album inspireren door de nacht. Dat doet hij bijvoorbeeld met de Nachtstücke van Robert Schumann en Gaspard de la Nuit van Maurice Ravel. Het hart van het album wordt echter gevormd door Nox, een nieuwe compositie van Robert Zuidam. Met Dobrou noc (Good Night) van Leoš Janáček sluit Minnaar af. Nox laat niet alleen horen dat Minnaar een fantastisch pianist is, maar ook dat hij heel goede stukken weet te selecteren.

IDLES

En dat is er ook nog de Britse punk van IDLES. Op Ultra Mono zoekt de band de breedte op zonder het kenmerkende geluid van IDLES uit het oog te verliezen. Energiek en urgent!

Thurston Moore

Sonic Youth bestaat helaas al een paar jaar niet meer, maar Thurston Moore houdt de vlam brandende. Hij krijgt hierbij hulp van voormalig bandgenoot Steve Shelley op drums en Deb Googe van My Bloody Valentine op bas. De muziek doet denken aan Sonic Youth in de periode dat ze Washing Machine uitbrachten. Rockmuziek is de basis, maar dan uitgesponnen tot lange composities.

Spillage Village

Spillage Village uit Atlanta maakte een paar prima albums en EP’s, totdat de band bijna ten onder ging aan de individuele carrières van de bandleden. Vooral 6LACK en EarthGang deden het goed. Nu blijkt gelukkig dat Spillage Village nog steeds alive and kicking is. Met het album Spilligion laten ze horen wat de kracht van het collectief is: ijzersteker rap, soul en R&B.

Michael Kiwanuka

Tot slot een album dat niet nieuw is, maar uit 2019. Michael Kiwanuka kreeg echter deze week de prestigieuze Mercury Prize voor zijn album KIWANUKA. Dat lijkt ons een mooie gelegenheid om het album nog weer eens op te zetten.

Fijn weekend!