John Coffey maakt comeback op eigen festival

John Coffey Homecoming

John Coffey is terug! Na een lange stilte is er nieuwe muziek en zijn er weer optredens van de Utrechtse band met de legendarische livereputatie. Na een paar kleine shows was het tijd voor een officiële aftrap op een eigen mini-festival: John Coffey Homecoming.

Onder diezelfde naam organiseerde de band in 2016 al eens een klein festival in Tivoli/Vredenburg. Dit keer was de opzet min of meer hetzelfde, maar dan op een locatie die nog beter bij de band past. Beton-T is een skatepark op een rauwe plek in Utrecht. Wie wel eens bij De Klub of de brewpub van De Kromme Haring is geweest, kent Beton-T waarschijnlijk wel een beetje. Een perfecte plek voor een ruig feestje.

Festivalgevoel

Voor de line-up had John Coffey gekozen voor drie (opkomende) Nederlandse bands én een anarchistische goochelshow. Genoeg redenen om op tijd bij Beton-T te zijn. Het terrein was goed gevuld met foodtrucks (waar alles vega was, erg fijn!), een koffiebar van The Village Coffee, een tattooshop en een goedgevulde stand met merchandise. Een ander pluspunt was dat ze bij de bar het bier van de naastgelegen bierbrouwerij verkochten. Met het festivalgevoel zat het dus helemaal goed.

Ook muzikaal was het dik in orde. De Tilburgse shoegazeband To Adelaide mocht aftrappen. Altijd lastig om te moeten beginnen op een terrein dat nog lang niet helemaal gevuld is, maar de band deed het goed en je zag dat steeds meer mensen de weg richting het podium wisten te vinden. De tweede band was Bony Macaroni, die klassieke emo met een mooie dosis humor brengt. Vooral de gekke samples tussendoor, de halve cover van The Who en het lied over de bovenburen van de zanger waren erg goed. De laatste band voor John Coffey was The Covids. Deze Amsterdamse band brengt klassieke punk in een lekker fel jasje. Opvallend was hoeveel plezier de bandleden hebben in het optreden. Dat werkte zeker aanstekelijk.

Goochelaars

We noemden The Covids de laatste band voor John Coffey, maar ze waren niet de laatste act. Die eer ging naar een goochelduo. Ja, je leest het goed: een goochelduo. En niet zomaar eentje: Magic Tom & Yuri zijn niet alleen geweldige goochelaars, maar ook geniale entertainers. De speelkaarten vlogen in het rond, bier en energy drink vloeiden massaal op het podium en er was ook een meeuw die aan een boormachine vastzat. De show eindigde met een crowsurfende vlinder met de naam Jürgen. John Coffey had zich geen betere openingsact kunnen wensen dan dit energieke duo.

Even rond negen uur is daar dan de band waar iedereen op gewacht heeft. Je voelt letterlijk de spanning in het publiek. John Coffey is voor veel fans heel belangrijk. De muziek, de teksten en de performance van de band hebben ervoor gezorgd dat de Utrechtse band echt iets voor mensen is gaan betekenen. Dat ze nu weer terug zijn, is voor deze fans het beste nieuws van het jaar. Natuurlijk waren er nieuwe nummers te horen. Zo trapte John Coffey af met SING and hope its out of tune, maar daarachteraan volgde direct Broke Neck.

Opjutten

Van rustig beginnen was dus geen sprake. Zanger David Achter de Molen wist heel goed het publiek op te jutten en stond al vroeg in de set op de hekken en speakers. Later dook hij ook een paar keer het kolkende publiek in om daar verder te zingen. Ook gitarist Christoffer van Teijlingen volgde dat voorbeeld. John Coffey liet zien én horen dat ze live ongeëvenaard goed zijn en dat ze de kunst van ‘het publiek helemaal gek spelen’ nog steeds onder de knie hebben.

Het feit dat er eigenlijk geen toegift was gepland, maar dat deze er toch kwam, zegt veel hierover. Ondanks dat ze afsluiter Eagle Chasing Flies al zeven jaar niet meer live hadden gespeeld was ook dit nummer strak en fel gespeeld en konden de vele crowdsurfers en de fans in de massale moshpit nog één keer helemaal los. Het is echt heel fijn dat John Coffey er weer is. Deze comeback was zeer goed. Ga de band zeker bekijken de komende maanden. Ze doen deze zomer een paar festivals aan en sluiten af in AFAS Live op 16 december.

Setlist:

SING and hope its out of tune
Broke Neck
Featherless Redheads
This Place is Placeless
The revenue was sick!
Dirt & Stones
Nails on the Blackboard
Bright Companions
Bomb Culture
Steam Waltz
Relief
Oh, Oh, Calamity
Romans
Heart of a Traitor

Toegift:

Eagle Chasing Flies

John Coffey Homecoming
Een crowdsurfende vlinder bij de goochelshow van Magic Tom & Yuri
John Coffey Homecoming
The Covids
John Coffey Homecoming
Bony Macaroni
John Coffey Homecoming
To Adelaide