Muziektips voor het weekend (deel 34)

Nick Cave - Idiot Prayer
Nick Cave – Idiot Prayer. Foto: Joel Ryan

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Michael Kiwanuka, Iron Maiden en Winne.

Nick Cave

In juni 2020 leek alles na de eerste lockdown weer een beetje normaal te worden. Voor Nick Cave een perfect moment om terug te blikken op de weken ervoor. Hij ging naar het Alexandra Palace, een prachtige concertzaal bovenop een heuvel in Noord-Londen, en nam daar in de lege zaal plaats achter de piano. Daar speelde Nick Cave solo 22 nummers uit zijn rijke oeuvre.

Van dit unieke optreden is een film gemaakt die in de bioscopen te zien is. Kijk op de website van de film waar deze bij jou in de buurt draait. De muziek is sinds vandaag te vinden op de streamingdiensten en in de platenzaak. Je hoort maar liefst 22 nummers lang een ingetogen en intieme Nick Cave. Soms mis je de band, maar in de meeste gevallen heb je meer dan genoeg aan de mooie stem van Cave en zijn prima pianospel.

Barack Obama

Playlist van Obama

Barack Obama is een man met smaak. Regelmatig deelt hij via social media lijstjes met zijn favoriete muziek, films en boeken. In samenwerking met Spotify heeft een deze week een playlist gemaakt met nummers die passen bij zijn recent verschenen boek Promised Land. De lijst is lekker divers met muziek van onder andere Aretha Franklin, Eminem, Frank Sinatra, Bruce Springsteen, John Coltrane en 2 keer Stevie Wonder. Volgens Barack Obama zijn dit nummers die hem herinneren aan de tijd dat hij president was.

Calexico

Dit jaar lijkt het of we meer dan ooit snakken naar de feestdagen in december. Waarschijnlijk in de hoop het ellendige 2020 achter ons te laten. Calexico draagt bij aan het kerstgevoel door op 4 december een heus kerstalbum uit te brengen. Natuurlijk wel met dat dat heerlijk broeierige woestijngeluid dat deze band zo kenmerkt. Luister maar eens naar hun versie van Happy Xmas (War is over) met subtiele mariachiblazers en pedal steel op de achtergrond.

Adrianne Lenker en Michael Kiwanuka

In de prachtige serie Tiny Desk (Home) Concert van NPR Music kwamen deze week twee geweldige sessies uit. Andrianne Lenker (Big Thief) laat vanuit een camper in Joshua Tree nummers van haar recent verschenen album songs horen. Vooral het moment waarop ze voor het nummer dragon eyes een kwast pakt is bijzonder mooi.

Minstens zo mooi is de sessie van Michael Kiwanuka. Vanuit een spaarzaam verlichte thuisstudio speelt hij 5 liedjes die hemels klinken. Wat een prachtige stem heeft deze man. We zouden bijna zeggen: verplichte kost. Stuur deze video dan ook vooral door naar je vrienden.

James Blake

Als geen ander weet James Blake klassiekers uit de geschiedenis van de popmuziek naar zijn hand te zetten. Dit jaar trakteerde hij ons regelmatig op prachtige covers. Deze week is dat The First Time Ever I Saw Your Face. Het origineel is in 1957 geschreven door Ewan MacColl voor folkzangeres Peggy Seeger, maar de bekende versie is natuurlijk die van Roberta Flack uit de jaren ’70. James Blake combineert in zijn versie op geweldige wijze soulvolle vocalen met een sombere pianobegeleiding.

Nieuwe albums

King Gizzard & The Lizard Wizard

Op elk album weet King Gizzard & The Lizard Wizard een nieuwe draai aan hun solide rockgeluid te geven. Dit keer is het Anatolische rock. Je weet wel, het soort muziek dat Altın Gün ook maakt. Het maakt van het album K.G. een heerlijke trip om naar te luisteren.

Winne

In 2009 maakte de Rotterdamse rapper Winne samen met Patta de mixtape So So Lobi op. Inmiddels een klassieker in de Nederlandstalige hiphop. Sinds vandaag is er So So Lobi 2. Winne heeft hiervoor zowel oudgedienden (Zwart Licht, RBDjan, Sticks, Rocks) als nieuw talent (S10, Zwangere Guy, sor) uitgenodigd. Op het album strijden ze samen voor gelijkheid en vieren ze de kleurrijkheid van de hiphopscene, waarbij diversiteit en inclusiviteit centraal staan. Alle opbrengsten van dit album, ook de streams en merchandise, gaan naar het goede doel.

Linde Schöne

Linde Schöne brak door met liedjes waar ze haar stem combineerde met stevige beats. Inmiddels durft ze het aan om haar muziek ook in kalmere arrangementen te presenteren. Op het album Nog Heel Even laat ze horen hoe goed ze kan zingen en hoe veel gevoel ze in haar muziek legt. Een doorbraak naar een groot publiek lijkt aanstaande.

Sticks & Kubus

Het is niet eens zo lang geleden dat Sticks het uitstekende album STICKmatic uitbracht, maar nu is er alweer nieuw werk. Samen met producer Kubus, waarmee Sticks in het verleden iconische tracks opnam. Anno 2020 werkt de magie tussen de twee nog steeds.

Iron Maiden

Zin om wat stoom af te blazen? Iron Maiden komt dit weekend met een livealbum dat september vorig jaar in Mexico is opgenomen. De band klinkt solide en speelt alle hits die je wil horen. Het uitzinnige publiek zorgt voor de kers op de taart.

Lindstrøm & Prins Thomas

Tot slot een EP (of kort album) van het Noorse duo Lindstrøm & Prins Thomas. Kenners weten dat deze twee heren altijd een heerlijk moderne draai aan disco kunnen geven. Ook op hun derde album gaan ze hiermee door.