Muziektips voor het weekend (deel 205)

Adrianne Lenker
Adrianne Lenker. Foto: Genesis Báez

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren en te kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: Adrianne Lenker

De singles die Adrianne Lenker alvast vooruit stuurde deed ons al vermoeden dat ze voor het album iets moois in petto had. En dat vermoeden blijkt helemaal te kloppen. Bright Future is een ontroerend mooie verzameling liedjes die op intieme en persoonlijke wijze worden gebracht. Opvallend is de aanwezigheid van Vampire Empire op het album. Deze kenden we al van Lenkers band Big Thief, maar horen we nu in een uitgekleed arrangement.

Bob uit Zuid & Zwangere Guy

Een gouden combinatie. Bob uit Zuid verliet zijn geliefde Amsterdam om in Brussel ZG op te zoeken. Voeg daaraan de rauwe productie toe die doet denken aan de hoogtijdagen van de Beastie Boys en je weet dat je iets moois hebt,

Dreamwave

Het is altijd mooi als de naam van de band iets zegt over de muziek die je gaat horen. Het Britse Dreamwave maakt inderdaad dromerige muziek in de stijl van bands als Beach House, Air en Tears for Fears. Verder laat de band in een verklaring weten dat de architectuur van Bauhaus en sci-fi van Warhammer inspiratiebronnen zijn.

John Grant

John Grant kondigde deze week een nieuw album (en een tour!) aan. Op 14 juni verschijnt The Art Of The Lie en daarvan is It’s A Bitch de eerste single. De video hierboven is niet alleen een clip van het nummer, maar ook een aankondiging van het album en een eerbetoon aan producer Ivor Guest.

Megan de Kruijf

De Nederlands/Britse Megan de Kruijf is een veelzijdig artiest. In de video van haar nieuwe single Bird komen haar muzikale talent en haar acteerwerk mooi samen.

Nieuwe albums

Waxahatchee

Het vorige album Saint Cloud was al ijzersterk, maar met Tigers Blood weet Katie Crutchfield de lat nog hoger te leggen. Dit is Americana van het allerhoogste niveau. De liedjes zijn heel erg goed en Crutchfield heeft een geweldige band om haar heen gevormd.

Julia Holter

Als je een label op de muziek van Julia Holter zou moeten plakken, dan zou ‘ongrijpbaar’ een passende zijn. Haar muziek trekt zich niets aan van hokjes, maar richt zich puur op schoonheid en ontroering. Holter maakt experimentele muziek toegankelijk.

Habitants

Habitants is een bijzondere band van eigen bodem. Qua geluid combineren ze het dreigende van triphop met een gitaargeluid. De band is opgericht door René Rutten (The Gathering) en de zang is van Anne van den Hoogen (Rosemary & Garlic).