Muziektips voor het weekend (deel 200)

Friko
Friko. Foto: Pooneh Ghana

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren en te kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify. Deze editie is best een mijlpaal te noemen, want we zijn bij deel 200 aangekomen. Dat was in de tijd van lockdowns, wat dus gelukkig al weer 200 weken geleden is.

Album van de week: Friko

Friko is een duo uit Chicago dat in 2019 al wat bekendheid vergaarde met een album vol interessante demo’s. Daarna volgden wat losse singles en EP’s, waarvan de singles uit 2023 onze aandacht trokken. Nu is er een kort (maar krachtig) album waarop alle ideeën van de band tot volle bloei komen. We horen puntige indierock, maar ook invloeden uit klassieke muziek (Friko laat weten dat Chopin een belangrijke invloed is). In zijn geheel doet het denken aan de buzz die rondging toen Arcade Fire debuteerde.

Vampire Weekend

Deze week trakteerde Vampire Weekend ons op twee nieuwe liedjes en de bijbehorende videoclips. Van de twee vinden we Capricorn het allermooist, maar ook Gen-X Cops is een uitstekend nummer.

IDLES

IDLES bracht deze week een erg goed album uit, maar het meest waren we onder de indruk van hun samenwerking met Coldplay en Chris Martin in het bijzonder. Met behulp van deepfake is de video van Coldplay’s Yellow gebruikt om Chris Martin het IDLES-nummer Grace te laten zingen.

Fever Ray

De vreemdste video van deze week komt ongetwijfeld van Fever Ray. In de clip bij het nummer Shiver speelt bodybuilder Irene Andersen een vreemde rol als ‘arts’ die een operatie uitvoert op Karin Dreijer.

Waxahatchee

In het nummer Bored slaat Waxahatchee een mooie brug tussen country en indie. De video toont livebeelden vanuit de Devil’s Backbone Tavern in Fischer, Texas.

FIDLAR

Punkband FIDLAR neemt regelmatig covers op. Deze van Jackson Browne is erg goed gedaan en de tekst lijkt helemaal aan te sluiten bij de andere nummers van de band.