Muziektips voor het weekend (deel 209)

Ekko Astral
Ekko Astral. Foto: John Lee

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren, en te kijken, deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify. En bekijk ook zeker de tips voor Record Store Day onderaan deze pagina.

Album van de week: Ekko Astral

Goede punkmuziek moet schuren en tegelijkertijd voor vermaak zorgen. Ekko Astral uit Washington DC weet beide elementen heel knap te doseren. De muziek is divers en het hele album boeiend en de teksten gaan over diverse onderwerpen waaronder de gendertransitie van vocalist Jael Holzman, die tevens als journalist veel over klimaatverandering schrijft. Ekko Astral is lekker divers en muzikaal tegendraads.

Arooj Aftab

Arooj Aftab heeft de opvolger van het prachtige album Vulture Prince aangekondigd. Dat was een van onze favoriete albums van 2021, dus we kijken erg uit naar nieuw materiaal. De single Raat Ki Rani klinkt veelbelovend.

Fontaines D.C.

De rockers uit Dublin zijn klaar voor een nieuwe stap in hun muzikale carrière. Dat doen ze samen met producer James Ford, die recent prima albums afleverde voor blur en Arctic Monkeys. De single Starbuster laat zien dat Fontaines D.C. lekker ambitieus is. Op 23 augustus komt het album Romance uit.

The Beatles

We hebben enorm genoten van Get Back, de documentaireserie van Peter Jackson over The Beatles uit 2021. Het feit dat Jackson over zoveel beeldmateriaal kon beschikken kwam omdat de Fab Four over de totstandkoming van Let It Be zelf al een film hebben gemaakt. Deze kwam in 1970 uit en is daarna maar sporadisch te zien geweest. Gelukkig heeft Jackson zich ook hierover weten te ontfermen en komt er opgepoetste versie in mei naar Disney+. De trailer hierboven is van de originele film van Michael Lindsay-Hogg en bevat dus geen geremasterde beelden.

Joe Goddard & Barrie

Zanger Joe Goddard van Hot Chip komt weer met nieuw solo-materiaal, al kun je met de vele gasten op het album niet echt van solo spreken. De eerste single is samen de Amerikaanse zangeres Barrie. De tekst van het nummer is geïnspireerd op het boek En onze gezichten, mijn hart, vluchtig als foto’s van John Berger uit 1954. Eind mei kunnen we Joe Goddard live zien in het voorprogramma van Pulp.

Nieuwe albums

Lucy Rose

Zoek je naar prachtige folkmuziek met een alternatief randje waarin prachtige teksten te horen zijn? Dan moet je bij Lucy Rose zijn. Wederom komt ze met een album waarop ze een donkere periode in haar leven verwerkt tot is heel moois. Hierbij krijgt ze hulp producer Kwes die we kennen van bijvoorbeeld Loyle Carner of Sampha. Hij heeft de muziek een mooie dynamiek mee. Luister maar eens hoe diep de bassen soms gaan zonder te overheersen.

Pearl Jam

Van de grote grungebands uit de jaren 90 is nu alleen nog Pearl Jam over. Gelukkig weten ze het vuur brandende te houden door met hun beste werk in jaren te komen. Deze waardering ziet vooral in het feit dat ze doen waar ze goed in zijn: vurig rocken. Minpunten is wel dat in de stevige nummers Eddie Vedder vrijwel niet te verstaan is.

Record Store Day

Op 20 april is het wereldwijd Record Store Day. Wereldwijd vieren we dan het bestaan van de platenzaken. Ze leken langzaam uit het straatbeeld te verdwijnen, maar de overgebleven winkels lijken nu stand te houden. Gelukkig maar. Speciaal voor RSD hebben onze muzikale vrienden van audiomerk Bowers & Wilkins een lijst gemaakt met de leukste evenementen die je kunt bezoeken. In vrijwel iedere platenzaak kun je tijdens Record Store Day gratis concerten bekijken én natuurlijk een van de speciale RSD-uitgaven mee naar huis nemen.

  1. Concerto – Amsterdam

In Amsterdam kan je vrijwel niet om Concerto heen. Deze platenwinkel is inmiddels een begrip in binnen- en buitenland. Tijdens Record Store Day is Concerto vanaf 11:00 uur dan ook een smeltkroes van optredens en signeersessies van onder meer Typhoon, Brass Rave Unit en de recent in de spotlights getreden Hiqpy. Deze 4-koppige groep uit Amsterdam is na een reeks succesvolle concerten unaniem gekozen tot hét talent van Record Store Day.

  1. Velvet Music – Amsterdam

Op nog geen 5 minuten fietsen van Concerto heeft Velvet Music ook een dagprogramma waar je u tegen zegt. Om 12:00 zie je hier de Amsterdamse formatie BRUUT!. In hun optredens schakelen zij moeiteloos tussen verschillende muzikale stijlen en genres, variërend van jazz en afrobeat tot drum-‘n-bass en rock. Later die dag verschijnt hier ook de Amsterdamse hiphoprapper Bob uit Zuid, onder meer bekend van zijn singles ‘Karpervissen’ en ‘Ik Huil Nooit’, die ongetwijfeld wat van zijn recent uitgekomen EP ‘Heilig’ zal laten horen.

  1. De Plaatboef – Rotterdam

Bij de Plaatboef in Rotterdam krijg hoor je onder meer de Nederlandse popband Hiigo, het Belgische indiepoptalent Noa Lee en multi-instrumentalist Nelson ‘Chino’ Ayala, beter bekend als Indian Askin. Zij stonden de afgelopen jaren op de Zwarte Cross, Pinkpop, en de mainstage van Best Kept Secret. Mett hun derde studioalbum ‘Lonely Citizen’ hebben ze hun meest persoonlijke plaat tot nu toe uitgebracht.

  1. Plato & Broese – Utrecht

In Utrecht krijg je bij platenfavoriet Plato onder meer concerten te zien van rockband Ziggy Splynt, The Föhns, het popduo Donna Blue en de Haagse postpunkdames van Coco Cocaine. Even verder om de hoek hoor je bij Broese De Toegift, The Stream, Marlene Bakker en Marien Dorleijn.

  1. Patronaat Afterparty – Haarlem

Dit jaar wordt er voor het eerst ook een officiële afterparty georganiseerd om Record Store Day op muzikale wijze af te sluiten! Het feest begint om 19:30 en vindt plaats in de Patronaal in Haarlem. Hier zie je onder meer shows van POM, FIEP en M. Lucky. Wie weet loop je jouw favoriete artiest daar ook nog wel tegen het lijf!

Exclusieve vinylparels van Record Store Day ‘24

Zonder releases is er geen Record Store Day. Dit jaar pakt RSD groots uit met meer dan 400 exclusieve releases, zowel pareltjes van eigen bodem als internationale toppers. Bowers & Wilkins raadt onder meer deze selectie aan:

  • Ateez – World Ep.Fin : Will – COLOUR TBC
  • Bnnyhunna – SINTHA (Deluxe) LP
  • Clouseau – Brandweer / September
  • Hiqpy – Slachthuis Sessions
  • Sophie Straat – Gebroken Spiegels CD

Al die nieuwe muziek klinkt natuurlijk op zijn best door een set goede luidsprekers. Bijvoorbeeld de Bowers & Wilkins 600 Series S3-luidsprekers. Hiermee breng je jouw nieuwe muziekcollectie in een handomdraai tot leven. Dit setje audioperfectie (t.w.v. € 1.000) gebruikt technologie die het Britse audiomerk speciaal heeft ontwikkeld voor iconische studio’s zoals Abbey Road Studios in Londen. Zo ervaar je het geluid zoals de artiest het bij de opname bedoeld heeft. Dompel je onder in diepe bassen, rijke texturen en kristalheldere hoge tonen.