Muziektips voor het weekend (deel 114)

Deliluh

Hoera! Het is weer vrijdag. Tijd om het weekend in te duiken en van muziek te genieten. We delen graag met je wat ons de laatste tijd muzikaal is opgevallen.

Album van de week: Deliluh

Het album Fault Lines is het begin van een nieuw hoofdstuk voor de band Deliluh. De bandleden verhuisden van Canada naar Europa, waar ze nu vooral in Marseille en Berlijn te vinden zijn. Dat heeft natuurlijk zijn uitwerking op de muziek. Het album is heerlijk mysterieus en begint rustig met het uitgesponnen Memorial. Vanaf het tweede nummer krijgen de nummers meer body en hoor je invloeden van bands als Suicide, Joy Division en Swans.

Phoenix

Het Franse viertal Phoenix laat weer van zich horen. Alpha Zulu is precies wat we van de band hadden verwacht, maar toch ook verrassend. Vooral het refrein dat begint met Woo ha, Singing Hallelujah is een beetje vreemd, maar ook aanstekelijk. Dat kan overigens ook gezegd worden over de clip die bij het nummer is gemaakt.

Belle and Sebastian

Een paar weken geleden bracht Belle and Sebastian het album A Bit of Previous uit. Daar stond geen nummer met dezelfde titel op, terwijl de band deze wel heeft opgenomen. Nu wordt de single A Bit of Previous apart uitgebracht. Een bijzondere keuze. Het liedje is in de typische stijl van de band en beschikt over een mooie tekst over karma die tot nadenken aanzet. Graham Samuels and Henrik Appel maakten er een passende videoclip bij.

Fontaines D.C.

Met Fontaines D.C. gaat het lekker. De band krijgt goede kritieken, is veel aan het touren en lijkt in een creatieve flow te zitten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de video bij het nummer Roman Holiday. Samen met regisseur Sam Taylor maakten ze een korte film in de stijl van duistere actiefilms uit de gloriejaren van de videotheek.

Nieuwe albums

Neneh Cherry

Onder de naam The Versions heeft Neneh Cherry samen met bevriende artiesten nieuwe versies van een aantal van haar nummers opgenomen. Natuurlijk ontbreken de grote hits niet, maar er is ook ruimte voor wat onbekender werk. Elke uitvoering is dik in orde en daarom ook het luisteren meer dan waard. Maar tegelijkertijd kan niets tippen aan de originele versies.

Sinead O’Brien

De Ierse Sinead O’Brien stond al een tijdje op onze muzikale radar. Vooral haar aanstekelijke single Kid Stuff uit 2021 maakte ons fan. Nu is er een album en die laat ons horen hoe O’Brien zich niet in een hokje laat plaatsen. Centraal staat de poëzie van de Ierse. Muzikaal gezien neemt ze ons aan de hand en laat ons veel mooie en interessante dingen horen. Een heel sterk debuut.

Grace Ives

Heb je enig idee hoe indiepop klinkt? Dan moet je eens luisteren naar het nieuwe album van de New Yorkse Grace Ives. Ze maakt ijzersterke popliedjes, maar laat bewust de scherpe randjes zitten. Een verademing in vergelijking met de te gepolijste pop uit de hitlijsten.